Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
SEDAR Klaudija Foto: arhiv
Galerija slik
SEDARKlaudija
latinistka
splošna jezikoslovka

Rojena: 
13. maj 1980, Murska Sobota
Umrla:  ,


Občina: 


Po osnovni šoli v Gornjih Petrovcih in gimnaziji v Murski Soboti se je vpisala na Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani, kjer je leta 2007 diplomirala na Oddelku za klasično filologijo (latinski jezik s književnostjo) in na Oddelku za splošno jezikoslovje. Leta 2013 je pod mentorstvom red. prof. dr. Staneta Grande z disertacijo Kulturna podoba JV Prekmurja v 17. in 18. stoletju doktorirala na Fakulteti za podiplomski študij Univerze v Novi Gorici za področje Interkulturnih študijev – primerjalnih študijev idej in kultur, modul kulturna zgodovina.
Poučevala je na gimnaziji Lendava, na Srednji zdravstveni šoli Murska Sobota in na Ljudski univerzi Murska Sobota. V času 2008-2013 je bila kot mlada raziskovalka – asistentka zaposlena na Raziskovalni postaji ZRC SAZU Prekmurje na Petanjcih pod okriljem Zgodovinskega inštituta Milka Kosa. Od leta 2015 je kot domoznanka zaposlena v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota.
Njeno osrednje znanstvenoraziskovalno zanimanje zajema kulturno zgodovino Prekmurja kot tudi cerkveno organizacijo in jezikovno-kulturno vlogo, ki se je oblikovala v omenjenem prostoru v zgodnjem novem veku. Zanima jo kulturno-zgodovinsko izročilo in dediščina ter pomen njunega ohranjanja. Aktivno sodeluje pri znanstveno-raziskovalnem delu, se udeležuje raznih strokovnih in znanstvenih posvetovanj ter konferenc.
Je prejemnica nagrade Pomurske izobraževalne fundacije (PIF) za najboljše doktorsko delo v letu 2014 in članica Pomurske akademske znanstvene unije (PAZU).


Dela, strokovni članki (izbor):
Kulturna podoba JV Prekmurja v 17. in 18. stoletju. Nova Gorica, 2013 (doktorska disertacija).
Ustanovitev Evangeličanskih cerkvenih občin Puconci, Križevci in Hodoš po Tolerančnem patentu. Zgodovinski časopis, 2015, letn. 69, št. 1/2, str. 88-110.
Cerkvena ureditev Prekmurja skozi čas. Prekmurje - podoba panonske pokrajine (ur. Maja Godina-Golija). Ljubljana: Založba ZRC, ZRC SAZU, 2014, str. 141-154.
Cehovska tradicija v Prekmurju. Neznano in pozabljeno iz 18. stoletja na Slovenskem (ur. Miha Preinfalk). Ljubljana: Zgodovinski inštitut Milka Kosa ZRC SAZU: Slovensko društvo za preučevanje 18. stoletja, 2011, str. 271-288.
Bogojinska resolucija. Zgodovinski časopis, 2010, letn. 64, št. 3/4, str. 434-445.

Prevodi iz latinščine:
Pravljice iz Bukovine, ki jih je skozi raziskovanje romskega jezika v izvirni obliki in z medvrstičnim prevodom v latinski jezik zapisal Franc Miklošič (ur. Andreja Časar). Ljutomer: Gimnazija Franca Miklošiča, 2013.
Prva kronika evangeličanske cerkvene občine Bodonci: prevod rokopisa zapisniške knjige (ur. Simon Sever). Bodonci: Evangeličanska cerkvena občina, 2011.

Sodelovanje pri produkciji dokumentarnega filma (scenarij, strokovna sodelavka, povezovalka):
Mali katekizem velikega človeka – Franc Temlin. Režija Štefan Celec. MPN: Murska Sobota, oktober, 2014.

Celotna bibliografija je dostopna na http://izumbib.izum.si/bibliografije/A20160108081857-30799.html

Podatke je posredovala avtorica sama.Literatura
 Prispeval/-a: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 23.10.2018, Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5