Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
LEBAR Vanja Foto: arhiv
Galerija slik
LEBARVanja
pedagoginja
zbiralka besed

Rojena: 
25. avgust 1974, Murska Sobota
Umrla:  ,


Občina: 
Murska Sobota

Osnovno šolo in gimnazijo je končala v rojstnem kraju. Šolanje je nadaljevala na oddelku za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, kjer je diplomirala iz pedagogike. Vse od konca študija dalje v Murski Soboti deluje na področju vzgoje in izobraževanja, didaktike in metod učenja. Verjame v idejo vseživljenjskega učenja.
Skupaj s sodelujočimi je svojo delovno prakso popestrila z didaktično igro BesedoVanja. Več o njej je mogoče najti v e-knjigah in pripadajoči vadnici. To so tri e-knjige: BesedoVanja, BesedoVanja 2, BesedoVanja 3 in pripadajoča vadnica v tiskani obliki Umska poigravanja z BesedoVanja. Njen hobi je zbiranje in sestavljanje besed. Z zbranimi besedami je zapisala še e-knjigo AŽ4000: literarna opisovanja besed od A do Ž. Vse e-knjige so dostopne na BIBLOS-u v več slovenskih knjižnicah.
Z branjem e-knjige se bralec nauči različnih vrst branja. Snov in dejstva podaja kratko in jedrnato, kot je to npr. v slovarjih ali na Wikipediji. Človek večinoma komunicira govorno ali pisno, kar je posebnost leve možganske polovice. Besedna igra pa spodbuja obe polovici. Bralec spoznava nove besede in sprošča ustvarjalne miselne procese. Besedila nastajajo na osnovi novotvorjenk, ki odražajo jezikovno kreativnost slehernega posameznika. Avtorica se zaveda, da takšnega načina pisanja ni v šolskih programih, čeprav učenci spoznavajo tvorjenke, pare, nasprotja in sopomenke. In takšne priložnostnice dnevno najdevajo v spletnih besedilih. Tvorjenke imajo veliko vlogo v literarnih besedilih za otroke.
Družabna igra BesedoVanja omogoča kvalitetno druženje različnih uporabnikov in je prirejena za vse generacije. Vsak posameznik lahko preizkusi svoj um, spomin in odkrije stopnjo razvitega interesa za obravnavane teme. Besedna igra da bralcu veliko iskric.
Leta 2011 je izdala pesniško zbirko Popolnoma naskrivaj: pesnikovanja. Pesmi so zapisane v prostih verzih, ki pa se že bližajo pesmim v prozi. Leta 2012 je izdala še zbirko kratkih zgodb Popolna igra: pripovedovanja.
Vanja Lebar je napisala tudi roman Madame E, v katerem skozi perspektivo deklice Otilije, njene družine in prijateljev govori o zagatah mladih, neizkušenih ljudi. Kljub burnemu dogajanju ima roman spravljiv in pomirljiv konec. Po osnovnem zapletu je blizu Gimnazijki Antona Ingoliča, v motivih, slogu in načinu pripovedovanja pa je mogoče prepoznati pisanje Karoline Kolmanič.

Dela (knjižne izdaje):
Popolnoma naskrivaj: pesnikovanja. Murska Sobota: samozaložba, 2011.
Popolna igra: pripovedovanja. Murska Sobota: samozaložba, 2012.
Umska poigravanja z BesedoVanja: samopotrjevanja. Murska Sobota: Lebarorama, 2015.
Madam E: roman. Pekre: Zavod Volosov hram, 2018.Literatura
Elektronski viri:
Vanja Lebar – osebna spletna stran. Pridobljeno 18. februarja 2019 s spletne strani: http://www.lebarorama.si/
E-knjige Vanje Lebar na portalu Biblos. Pridobljeno 20. februarja 2019 s spletne strani:  https://www.biblos.si/rezultati-iskanja?q=vanja+lebar+++
Vanja Lebar – bibliografija v sistemu Cobiss. Pridobljeno 18. februarja 2019 s spletne strani: https://plus.cobiss.si/opac7/bib/search/advanced?ax=lebar%2C+vanja&ti&kw&db=cobib&mat=allmaterials

Podatke je posredovala avtorica.
 Prispeval/-a: Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 4.3.2019, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5