Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
HAHN Judita Foto: Savo Klemenčič
Galerija slik
HAHNJudita
igralka

Rojena: 
16. september 1926, Murska Sobota
Umrla:  ,


Občina: 


Judita Hanh Kreft izhaja iz murskosoboške judovske družine. Leta 1944 je bila deportirana v taborišče Auschwitz. Po vojni je leta 1952 končala študij igre na AGRFT v Ljubljani (diplomirala leta 1977) in bila vse do upokojitve leta 1984 članica Mestnega gledališča ljubljanskega. Tu je odigrala vrsto karakternih ženskih vlog, med drugim Lauro v Stekleni menažeriji Tennesseeja Williamsa, Kasandro v Trojanske vojske ne bo Jeana Giraudouxa, Marjutko v Baladi o poročniku in Marjutki Bratka Krefta, Katarino v Cankarjevi komediji Za narodov blagor, Vdovo v Dachauskih procesih Žarka Petana in druge. Sodelovala je tudi v Eksperimentalnem gledališču Balbine Battellino Bajranović in zanj odigrala vlogi Therese Raquin v istoimenski drami Emila Zolaja ter Ines v Zaprtih vratih Jeana Paula Sartra. Nastopala je v radijskih in televizijskih dramah. V igranem filmu Fadila Hadžiča Druga stran medalje pa je odigrala glavno žensko vlogo Evo Ružič.
Poročena je bila z dramatikom, režiserjem, dramaturgom in literarnim zgodovinarjem Bratkom Kreftom.

Igralske vloge:
Seznam najpomembnejših gledaliških, filmskih in televizijskih vlog Judite Hahn je naveden v leksikonu Slovenski kdo je kdo (gl. Literatura).

 

Literatura
Vurnik, F. (1990). Judita Hahn. V Enciklopedija Slovenije 4, str. 4. Ljubljana: Mladinska knjiga.
Bajt, D. (2000). Judita Hahn. V D. Bajt, Slovenski kdo je kdo, str. 163. Ljubljana: Nova revija.
Judita Hahn Kreft (2008). V Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon A – L, str. 337. Ljubljana: Mladinska knjiga.Prispeval/-a: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 28.2.2017, Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5