Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
FRAHM Vilko Foto: arhiv
Galerija slik
FRAHMVilko
učitelj
gasilec
ravnatelj šole

Rojen: 
1905, Vrbovec, Hrvaška
Umrl:  marec 1985, Medvode


Občina: 


Rodil se je leta 1905 v Vrbovcu na Hrvaškem, kjer je odraščal in hodil v osnovno šolo. Pozneje je v Zagrebu obiskoval učiteljsko šolo, ki jo je končal leta 1926. Svojo učiteljsko pot je začel na Hodošu, na osnovni šoli, vmes pa učiteljeval tudi v Markovcih. Od 1934 do aprila 1941 je bil upravitelj osnovne šole v Prosenjakovcih, nato pa od leta 1942 do 1944 upravitelj osnovne šole v Satahovcih. Leta 1944 je bil mobiliziran v madžarsko vojsko. Po vojni se je vrnil na Hodoš, kjer je znova postal upravitelj šole in si tu ustvaril družino.
Od leta 1950 do 1956 je bil ravnatelj nižje gimnazije v Lendavi in hkrati ljudski poslanec v Skupščini LR Slovenije. Nato je Prekmurje zapustil in v Medvodah prevzel mesto upravitelja gasilske šole. Funkcijo je opravljal do leta 1963.
Mnogi njegovi učenci in dijaki na Goričkem in v Lendavi se spominjajo, da jim je znal prisluhniti in pokazati pravo pot v življenje. Eno izmed posebnih področij njegovega delovanja je bilo gasilstvo, za razvoj katerega je vse od leta 1928 porabil največ prostega časa. Vneto se je lotil gradnje gasilskih domov na Hodošu, v Prosenjakovcih in v Lendavi. Kot dolgoletni predsednik okrajne gasilske zveze v Murski Soboti je v prvih povojnih letih veliko pripomogel k temeljiti izobrazbi mladih gasilcev in tehničnemu napredku. V zgodovino slovenske gasilske organizacije se je zapisal kot zelo predan humanitarnemu poslanstvu gasilstva, saj je vedno znova razmišljal, kaj bi bilo treba še storiti za dobrobit organizacije ter lepše in varnejše življenje ljudi povsod tam, kjer ta organizacija deluje. Njegovi dosežki so še danes vidni v delu hodoškega gasilskega društva, gasilcev v Prekmurju na sploh in Gasilske zveze Slovenije. Še posebej cenjeno pa je njegovo pedagoško delo na področju izobraževanja gasilcev. Za svoje gasilsko delo je prejel številna priznanja. Umrl je marca 1985 v Medvodah, pokopan je na ljubljanskih Žalah.

 

Literatura
Kokolj, M. – Horvat B. Prekmursko šolstvo: od začetka reformacije do zloma nacizma. Murska Sobota: Pomurska založba, 1977.
Gomboc, F. (1985, 14. marec). Vilko Frahm. Vestnik, 37, str. 20.
Vilko Frahm: 1905 – 1985 (2009). Ljubljana: Gasilska zveza Slovenije. 26 str.

Elektronski viri:

P. K. (2009) : Spomin na vzornika gasilcev: na Hodošu odkrili ploščo Vilku Frahmu. Pridobljeno 10. novembra 2016 s spletne strani:
http://www.p-inf.si/media/e-vestnik.200909.pdf
Prispeval/-a: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 18.11.2016, Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5