Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
CAMPLIN Ivan Foto: Neznan
Galerija slik
CAMPLINIvan
duhovnik
pesnik
publicist

Rojen: 
23. junij 1912, Bogojina
Umrl:  19. februar 2008, Martinje


Občina: 


Osnovno šolo je obiskoval v Bogojini, gimnazijo pa v Murski Soboti. Študiral je bogoslovje v Mariboru in bil leta 1935 posvečen. Potem ko je bil nekaj časa kaplan na Goričkem in v Mariboru, ter za mariborsko škofijo opravljal še tajniško službo, je diplomiral na Teološki fakulteti v Ljubljani. Na lastno željo je odšel med prekmurske izseljence v Francijo in bil njihov duhovnik. Hkrati je svoje rojake v Prekmurju seznanjal z življenjem Prekmurcev v Franciji. Po letu dni v tujini se je vrnil in znova opravljal različne duhovniške službe, tako v Prekmurju kot tudi v Mariboru. Med drugo svetovno vojno mu je tiho zavezništvo z revolucionarjem Štefanom Kovačem prineslo obilo težav. Pregnan je bil na Madžarsko, izkusil tamkajšnje zapore, a je bil nekaj časa tudi kaplan v manjši župniji. Po vojni se je vrnil v Prekmurje in bil tri desetletja župnik v Dobrovniku. Zadnje leto pred upokojitvijo je opravljal tajniško službo pri Ciril-Metodovem društvu v Ljubljani. Tri leta po upokojitvi pa je znova začel delovati v svojem poklicu, saj je prevzel župnijo Gornji Petrovci. Od tod do Madžarske in tamkajšnjih Slovencev ni bilo daleč. Kaj hitro je ugotovil, da tudi oni nujno potrebujejo in si želijo župnika, ki bi maševal v domačem narečju. Ker prave rešitve ni bilo, je duhovniško službo v Porabju dolga leta opravljal kar sam.
Kot vsak izobraženi duhovnik je bil tudi Camplin vešč pisane besede. Že pred vojno je v revijah objavljal različne spominske, biografske in druge članke, s čimer je nadaljeval še kasneje. Zanimivi so njegovi nekrologi, ki niso le suhoparno naštevanje dejstev, ampak izkazujejo tudi osebni avtorjev odnos do pokojnika. Pisal je pesmi in jih prav tako objavljal v časopisih, ni pa jih izdal v zbirki.
Na pročelju hiše v Martinju, kjer je Camplin bival odkar je prevzel župnijo Gornji Petrovci, pa vse do smrti, je bila leta 2012 odkrita spominska plošča. Hiša je obnovljena, v njej je tudi spominska soba.

Dela:  
Mojih 90 let. (2003) Murska Sobota, Stopinje,  86 str.


Literatura
Just, F. (2000). Med verzuško in pesmijo. Poezija Prekmurja v prvi polovici 20. stoletja. Murska Sobota: Franc-Franc.
Kozar, L. ml. (2003). Bibliografija del Ivana Camplina. V L. Kozar ml. (Ur.), Mojih 90 let. Murska Sobota: Stopinje.
Just, F. (2006). Ivan Camplin. V F. Just, Panonski književni portreti 1. Pomurje in Porabje A-I, str. 114-122. Murska Sobota: Franc-Franc.
Kuzmič, F. (2012). Bibliografija Ivana Camplina. Stopinje 40 (2011), 171-182.
Kozar, L. ml. (2018). Ivan Camplin. V L. Kozar ml., Srebrni koraki (str. 76 - 77). Odranci: Župnija Odranci.

Elektronski vir:
Kuzmič, F.:www.pomurski-muzej.si/izobrazevanje/gradiva-pomurja/bibliografije/osebne-bibliografije/camplin Pridobljeno: 29.10.2014.
Camplin Ivan http://www.skofija-sobota.si/ivan-camplin  Pridobljeno: 9. 12. 2015
www.cobiss.si, ključne besede Ivan Camplin
www.dLib.si, iskalni pojem Ivan Camplin.Prispeval/-a: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 22.5.2019, Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5