Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
TITAN Štefan Foto: arhiv
Galerija slik
TITANŠtefan
pesnik
pisatelj
bioenergoterapevt
radiestezist

Rojen: 
3. avgust 1944, Murski Črnci
Umrl:  ,


Občina: 
Tišina

Rojen je bil kot peti otrok kmečke družine. Osnovno šolo je nekaj časa obiskoval v Kranju, kjer je živela njegova sestra, dokončal pa jo je v Krogu. V Murski Soboti je končal vajeniško šolo in se izučil za mesarja. Izobrazbo je nadgradil na Srednji živilski šoli v Mariboru, kjer je pridobil izobrazbo delovodje-poslovodje. Kot pomočnik poslovodje se je zaposlil v mesnici na murskosoboški tržnici. Sledilo je še šolanje na Srednji politični šoli v Mariboru, kjer ga je profesorica slovenščine in pisateljica Nada Gaborovič navdušila za pisanje. Kasneje se je vpisal na Višjo pravno šolo v Mariboru, kjer pa študija zaradi zaposlitve in družine po prvem letniku ni več nadaljeval.

Z bioenergijo in radiestezijo se je začel intenzivno ukvarjati v času, ko mu je zbolela žena. Takrat je začel prebirati strokovno literaturo. Pridobil je toliko znanja, da je lahko leta 1989 opravil izpite iz radiestezije pri Elektrotehniški zvezi Slovenije pri prof. Francu Geču in Evi Zozolly. Na priporočilo prof. Geča se je vpisal na študij bioenergetike na inštitutu Biamonti v Torinu in leta 1994 študij tudi dokončal. Prejel je diplomo in mednarodni certifikat ter naziv mojster bioenergije. Na osnovi izobrazbe ima kot eden redkih v Sloveniji legalizirano dejavnost in naziv zdravilec bioenergoterapevt, radiestezist in diagnostik. Dve leti je v Mariboru vodil šolo radiestezije in bil član dveh odborov: odbora za pripravo zakona o zdravilstvu in odbora za pripravo izobraževanja zdravilcev. Začel je pisati strokovne članke in od leta 1996 še knjige na temo zdravilstva, ki služijo kot učbeniki za strokovnjake in priročniki za vse, ki bi se radi poučili o zdravljenju bolezni na netradicionalen način.
Več let je opravljal številne javne funkcije, med drugim je bil sekretar občinskega komiteja ZSMS Murska Sobota. Dva mandata je bil delegat Zbora združenega dela SRS in en mandat vodja delegacije tega zbora za Pomurje. V krajevni skupnosti Tišina je bil aktiven na mnogih področjih, od kulture, športa (sodeloval je pri ustanovitvi in vodenju rokometnega kluba Murski Črnci in kolesarskega kluba Tropovci), krvodajalstva idr. Prejel je številna priznanja: bronasti znak Zveze rezervnih vojaških starešin Jugoslavije kot dolgoletni častnik Teritorialne obrambe; srebrni znak in zahvalno listino Zveze rezervnih vojaških starešin Slovenije; Srebrni znak OF; srebrni znak Zveze sindikatov Slovenije; bronasto plaketo Zveze kulturnih organizacij Slovenije; zlati plaketi Zveze za šport Slovenije in Rdečega križa Slovenije.

Štefan Titan je sicer tudi avtor več pesniških zbirk in romanov. Živi v Tropovcih, kjer je leta 1997 odprl samostojno podjetje Studio za bioenergijo in radiestezijo.

Dela (knjižne izdaje):
Bioenergetika:
Energija – moč življenja. Murska Sobota: samozaložba, 1996.
Bioenergija in drugačnost življenja. Murska Sobota: samozaložba, 2000.
Potovanje duše. Maribor: Litera, 2007.
Bioenergija in radiestezija v službi zdravja. Maribor: Založba Pivec, 2009.
Prisluhnimo telesu, telo nam vse pove. Pekel: Zavod Volosov hram, 2018.

Leposlovje:
Pesniške zbirke:

In zdaj se dani v moji duši. Murska Sobota: Zveza kulturnih društev, 2008.
Sprehod skozi vrt spominov. Maribor: Založba Pivec, 2010.
Igraš se s svojimi ustnicami. Ljubljana: KUD Lema, 2012.
Venera v mojih očeh. Maribor: Droplja, 2013.
Večni postopač. Maribor: Društvo Maus, 2015.
Ko praznimo predale življenja. Pekel: Zavod Volosov hram, 2017.
Še dihava se dotikava. Zavod Volosov hram, 2019.

Proza:

Božja sodba I. Murska Sobota: Zavod volosov hram, 2014.
Božja sodba II. Murska Sobota: Zavod Volosov hram, 2015.
Obisk Veronike. Murska sobota: Zavod Volosov hram, 2016.
Življenje s skorjico kruha. Pekel: Volosov hram, 2019.


Literatura
Žunec, B. (2007, 11. december). Bioenergoterapevt iz Tropovcev. Večer, 63, str. 24.
Titan, R. (2019). Štefan Titan. V Š. Titan, Še dihava se dotikava (str. 99–108). Pekel: Zavod Volosov hram.

Elektronski viri:

Zdravilec in diagnostik Štefan Titan ter terapevt Simon Titan: predstavitvena stran. Pridobljeno 24. oktobra 2019 s spletne strani: https://zdravilec.com/

Podatke je dopolnil avtor.Prispeval/-a: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 2.12.2019, Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5