Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
SEVER Bela Foto: arhiv sikms
Galerija slik
SEVERBela
geograf
urednik

Rojen: 
13. april 1936, Moščanci
Umrl:  18. april 2004, Ljubljana


Občina: 
Puconci

Iz geografije je diplomiral leta 1960 na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Tema njegove diplomske naloge je bila prekmursko vinogradništvo z geografskega vidika. Na isti fakulteti je študiral še etnologijo, v Mariboru pa ekonomijo na Višji ekonomski komercialni šoli. Kot geograf je bil do leta 1975 tajnik Pomurske turistične zveze, nato je za tri leta prevzel vodenje Pokrajinske in študijske knjižnice v Murski Soboti. Od leta 1978 dalje je živel v Ljubljani, kjer je bil najprej ravnatelj založbe Univerzum (založba je v tistih časih izdajala broširane učbenike in priročnike, namenjene tehničnim poklicem, pa tudi širšemu krogu ljudi). Leta 1980 je postal vodja jugoslovanskega turističnega predstavništva v Budimpešti. Leta 1986 se je zaposlil pri Mladinski knjigi, kjer je bil med drugim eden izmed urednikov in piscev gesel Enciklopedije Slovenije.
Bela Sever je bil tudi avtor in soavtor turističnih vodnikov. Že leta 1969 je skupaj z drugimi strokovnjaki sestavil turistični vodnik Pomurje, ki je bil kasneje preveden še v nemščino. Sledila je monografija o Murski Soboti (1973), v kateri je besedilo sočasno prevedeno v nemščino, angleščino in madžarščino. Leta 1990 je vodnik Pomurje razširil in izdal pod naslovom Pomurje od A do Ž. Sestavljen je kot enciklopedija in krajevni leksikon z gesli v abecednem vrstnem redu. V nekaj vrsticah so omenjeni prav vsi kraji, tudi obrobni in na videz nepomembni. Tudi ta vodnik je izšel v nemščini. Po njegovem vzoru in z njegovo pomočjo je Pomurska založba v naslednjih letih izdala še druge slovenske pokrajine pod skupnim naslovom Slovenija total.
Dejaven je bil v Slovenskem protestantskem društvu. Leta 2004 mu je Občina Puconci posthumno podelila naziv častni občan.

Dela (knjižne izdaje):
Pomurje: turistični vodnik. Murska Sobota: Pomurska založba, 1969.
Pomurje. Zagreb: Turistkomerc; Murska Sobota: Pomurska turistična zveza, 1975.
Murska Sobota: občina in mesto. Murska Sobota: Pomurska založba, 1973, 1980 (2. izd.).
Murska Sobota. Murska Sobota: Pomurska založba, 1996.
Pomurje A – Ž: priročnik za popotnika in poslovnega človeka. Murska Sobota: Pomurska založba, 1990, 1993 (2. izd.).

Podrobno bibliografijo Bele Sevra je sestavil mag. Franc Kuzmič in je dostopna na spletni strani Pomurskega muzeja (gl. Elektronski viri).


Literatura
Voglar, D. (2004, 29. april). Bela Sever: in memoriam. Vestnik, 56, str. 14.
Zorko, D. (2004). Bela Sever: in memoriam. Lipov list, 46(5), 157.
Žakelj, V. (2004). Beli v slovo. Stati inu obstati, (9), 3.
Bela Sever. Osebnosti od M do Ž, str. 1017 – 1018. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2008.

Elektronski viri:
Kuzmič, F. Bibliografija Bele Sevra. Pridobljeno 14. novembra 2019 s spletne strani: www.pomurski-muzej.si/izobrazevanje/gradiva-pomurja/bibliografije/osebne-bibliografije/severPrispeval/-a: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 15.11.2019, Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5