Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
DONČECKarel
loncar

Rojen: 
30. maj 1918, Andovci
Umrl:  12. november 2002, Kermendin (Körmend)


Občina: 


Z bratom Štefanom sta zaradi hitre smrti obeh staršev že zgodaj postala siroti. Zanju je tako skrbel stari oče. Karel je moral v rosnih letih za vajenca k strugarju. Njegova želja je bila, da bi postal krojač, dokler mu ni lončar Karel Kürnjek iz Števanovec predlagal, naj se še sam izuči za lončarja. Kot petnajstletnik je v Soboški vesi (Magyarszombatfa) vstopil v uk pri mojstru Jánosu Zsohárju in se tri leta učil osnov svojega bodočega poklica. Pot ga je nato vodila v kraje Zalaegerszeg in Sümeg, kjer je spoznal motiviko tamkajšnjega panonskega lončarstva. Da bi imel vzorce pri roki, je začel še sam zbirati lončenino iz krajev, kjer je bival. Krajši čas si je izkušnje nabiral še v Monoštru, pri mojstru Jánosu Kereczu, nato pa se je vrnil v rojstne Andovce in si ustvaril družino. Z ženo sta se preselila na Verico, na ženino domačijo, kjer sta se ustalila.
Leta 1942 je bil vpoklican v vojsko. Dve leti se je bojeval na frontah vse do Ukrajine. Leta 1944 so ga med umikom pred napadi angleških letal zajeli sovjetski vojaki in ga deportirali v taborišče na Češkem. Od tam mu je sicer uspelo pobegniti, a so ga v okolici Győra vnovič zajeli. Nazadnje se je zanj vendarle srečno izteklo, da se je lahko vrnil k družini.
Po vojni je nadaljeval z lončarstvom. Uredil si je delavnico in v njej razstavil tudi zbrano keramiko. Kmalu je postal eden izmed najbolj znanih in prepoznavnih mojstrov svojega poklica. Značilno temno keramiko je prodajal širom po županiji Zala, med drugim na znanih sejmih v kraju Őriszentpéter. Posebnost keramike Karla Dončeca je bila mešanica temno zelene in temno rjave barve. Mešanica ne deluje temačno, ampak ustvarja prav posebno svetlobo. Unikatni so tudi rastlinski motivi, z natančnostjo izrisani na posodah.
Karel Dončec je bil za svoje delo večkrat odlikovan. Ob tem da ga je kar dvakrat nagradilo madžarsko državno društvo obrtnikov in je prejemal nagrade na obrtniških razstavah, sta ga nagradili še Zveza južnih Slovanov na Madžarskem in Zveza Slovencev na Madžarskem. Leta 1984 je prejel častno madžarsko priznanje mojster ljudske obrti, prejel pa je tudi vojaško odlikovanje, viteški naziv (2001).

 

Literatura
Kozar, Marija (1986). Mojster ljudske obrti – Karel Dončec. Porabski koledar, 64-65.
Ružič, E. (2004). Naj govorijo njegova dela: spominska soba, posvečena lončarju in ljudskemu umetniku Karlu Dončecu. Slovenija.svet: revija za Slovence po svetu, 1(3), str. 29.
Eöry, Silva (2017, 10. avgust). » Za mene je on najvekši Porabec.« Porabje, 27(32), str. 6.
Dončec, A. (2018). Gda je Boug v roke vzeu ilojco. Porabski koledar, 59-62.

Elektronski viri:
Karel Dončec – Wikipedija. Pridobljeno 5. novembra 2019 s spletne strani: https://sl.wikipedia.org/wiki/Karel_Dončec

Podatke je posredoval vnuk Akoš Dončec.Prispeval/-a: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 6.11.2019, Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5