Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KOVIČ Kajetan Foto: Dlib.si
Galerija slik
KOVIČKajetan
pesnik
pisatelj
prevajalec
urednik

Rojen: 
21. oktober 1931, Maribor
Umrl:  7. november 2014, Ljubljana


Občina: 


Otroštvo in mladost je preživel v Poljčanah, Hrastju Moti in Radencih. Po gimnaziji v Mariboru je v Ljubljani doštudiral svetovno književnost in literarno teorijo, nato pa večino službenih let posvetil uredništvu leposlovja pri DZS. Bil je tudi glavni urednik te založbe. Od l. 1995 je bil redni član SAZU. Bil je tudi član Društva slovenskih pisateljev in slovenskega PEN ter izredni član Društva madžarskih pisateljev.
Kot pesnik je postal znan l. 1953, ko je izšla zbirka Pesmi štirih. V njej je skupaj s prijatelji, pesniki Janezom Menartom, Tonetom Pavčkom in Cirilom Zlobcem, načel takrat ustaljeni in uveljavljeni slog pesnjenja ter se povrnil k prvinam postromantike, nove romantike, čustvom, intimizmu, doživljanju narave in včasih morda pesniške zasanjanosti. Nadaljeval je z zbirkami Prezgodnji dan, Korenine vetra, Ogenjvoda, Mala čitanka, Labrador, Poletje in Sibirski ciklus, izhajali pa so tudi izbori. L. 1992 je izšel izbor njegovih pesmi v elitni zbirki Kondor. L. 2001 je izšla še zbirka Kalejdoskop. L. 2010 je pri Študentski založbi izšlo zbrano pesniško delo za odrasle Vse poti so, leta 2012 dvojezični angleško-slovenski izbor poezije Orpheus Nostalgia, leta 2014 pa še en izbor poezije Labrador in nove pesmi.
Kovič pa ni bil zgolj pesnik. Objavil je romane Ne bog ne žival, Tekma, Pot v Trento, Profesor domišljije in Mala nebesa, zbirko novel Iskanje Katarine in esejistično-razmišljujoč pogled na svoje življenje Jutranji sprehajalec. Njegovi eseji o pesnikih, s katerimi se je poklicno srečeval, so l. 2006 izšli pod naslovom Sled sence zarje.
Pisal je tudi prozo in pesmi za otroke. Izšle so slikanice Maček Muri, Moj prijatelj Piki Jakob, Franca izpod klanca, Zlata ladja in Pajacek in punčka. Mačku Muriju je sledilo nadaljevanje Mačji sejem, med njegovimi deli za otroke pa so še »filozofski« Pogovori z mačko Moniko, pesniška zbirka Križemkraž, pravljica Zmaj Direndaj, Zgodnje zgodbe in pravljica v verzih Banane. 
Znan je bil kot prevajalec iz nemščine, francoščine, češčine, hrvaščine in srbščine. Prevajalcu iz madžarščine Jožetu Hradilu je pomagal v verze preliti poezijo več madžarskih pesnikov, med njimi Sándorja Petőfija, prav tako je v slovenščino prepesnil Prešernove nemške pesmi. V knjižnih izdajah so izšli še prevodi Rainerja Marie Rilkeja, Georga Trakla, Stefana Georgeja, Paula Eluarda, Ilme Rakusa in številnih drugih. Njegove pesmi so prav tako prevedene v več jezikov.
L.1996 je prispeval dokumentarno-esejistično besedilo ob jubileju polnilnice mineralne vode ter zdravilišča Radenci z naslovom Zgodba o Radenski. 
Ob pesnikovi osemdesetletnici leta 2011 so pri Cankarjevi založbi izdali t.i. čitanko, izbor Kovičeve poezije in proze za odrasle, pesmi za otroke in odlomkov iz pravljic.
Za svoje pesniško in prevajalsko delo je prejel številne nagrade, od Prešernove in Jenkove za poezijo, Levstikove za mladinska dela in Sovretove za prevajanje. Leta 2007 je v okviru pesniškega festivala Veronika v Celju prejel nagrado za življenjsko delo zlatnik poezije. Tudi na madžarskem je bil kar dvakrat nagrajen. Leta 1996 je prejel nagrado madžarskega PEN za prevode madžarskih pesnikov v slovenščino, l. 2002 pa v Budimpešti še srednjeevropsko nagrado CET (Central European Time Price).
Kajetan Kovič danes velja za klasika in enega najbolj cenjenih slovenskih pesnikov po drugi svetovni vojni. Skupaj s soprogo je pokopan v grobu staršev na pokopališču v Gornji Radgoni.
 

Dela (izbor):
Samostojne pesniške zbirke:
Prezgodnji dan. Koper: Lipa, 1956.
Korenine vetra. Ljubljana: Cankarjeva založba, 1961.
Ogenjvoda. Ljubljana: Cankarjeva založba, 1965.
Mala čitanka. Maribor: Založba Obzorja, 1973.
Labrador. Ljubljana: Cankarjeva založba, 1976.
Poletje. Maribor: Založba Obzorja, 1990.
Sibirski ciklus. Ljubljana: Mihelač, 1992.
Kalejdoskop. Ljubljana: Študentska založba, 2001.
Proza za odrasle:
Ne bog ne žival. Maribor: Založba Obzorja, 1965.
Tekma ali kako je arhitekt Nikolaj preživel konec tedna. Maribor: Založba Obzorja, 1970.
Iskanje Katarine. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1987.
Pot v Trento: prizori iz navadnega življenja Franca M. Murska Sobota: Pomurska založba, 1994.
Profesor domišljije. Ljubljana: Mihelač, 1996.
Jutranji sprehajalec: pripoved o hoji. Ljubljana: Študentska založba, 2005.
Mala nebesa. Maribor: Študentska založba Litera, 2008.
Proza in poezija za otroke:
Franca izpod klanca. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1963.
Zlata ladja. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1969.
Moj prijatelj Piki Jakob. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1972 (18 ponatisov).
Maček Muri. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1975 (24. ponatisov).
Zgodnje zgodbe. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1978.
Zmaj direndaj. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1981.
Pajacek in punčka. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1984.
Križemkraž: zgodnje pesmi, zgodnje zgodbe in še malo mačje godbe. Ljubljana: MK, 1991.
Banane. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1996.
Mačji sejem. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1999.
Pogovori z mačko Moniko. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2016.

Podrobno bibliografijo del Kajetana Koviča do leta 2000 je sestavil Martin Grum in je objavljena v zborniku Nove revije (gl. pogl. Literatura).


Literatura
(izbor):
Snoj, V. (ur., 2001). Kajetan Kovič. Ljubljana: Nova revija.
Grum, M. (2001). Bibliografija Kajetana Koviča. V V. Snoj (ur.), Kajetan Kovič (str. 373 – 443). Ljubljana: Nova revija.
Mušič, J. (2004). Kajetan Kovič. V J. Mušič, Veliki album slovenskih pisateljev (str. 238 – 241. Ljubljana: Mladika.
Kajetan Kovič (2004). V D. Jančar in K. Kovič (ur.), Slovenski pesniki in pisatelji akademiki (str. 330 – 338). Ljubljana: Slovenska akademija znanosti in umetnosti.
Novak, Boris A. (2005). Naravna eleganca Kovičevega verza. V B. A. Novak, Zven in pomen: študije o slovenskem pesniškem jeziku (str. 103 – 140). Ljubljana: Filozofska fakulteta.
Lutar Ivanc, A. (ur., 2006). Kajetan Kovič. V A. Lutar Ivanc (ur.), Album slovenskih književnikov (str. 206 – 207). Ljubljana: Mladinska knjiga.
Podbevšek, K. (2017). Odprto vprašanje Kovičeve pesmi: Je …?. V K. Podbevšek, Govornost literarnih besedil (str. 101 – 114). Maribor: Aristej.
Just, F. (2018). Kajetan Kovič. V F. Just (ur.), Občina Radenci (str. 8 – 10). Murska Sobota: Argo.
Elektronski viri:
Kajetan Kovič – Wikipedija. Pridobljeno 16. novembra 2018 s spletne strani: https://sl.wikipedia.org/wiki/Kajetan_Kovič
Umrl je Kajetan Kovič. Pridobljeno 16. novembra 2018 s spletne strani: https://www.delo.si/kultura/knjizevni-listi/umrl-kajetan-kovic.html
Nekrolog: Kajetan Kovič: 1931 – 2014. Pridobljeno 16. novembra 2018 s spletne strani: https://www.delo.si/kultura/knjiga/kajetan-kovic-1932ndash-2014.html
Bibliografija avtorja v sistemu Cobiss. Pridobljeno 16. novembra 2018 s spletne strani: https://plus.cobiss.si/opac7/bib/search/advanced?ax&ti&kw=kajetan+kovi%C4%8D+1931+-+2014&db=cobib&mat=allmaterialsPrispeval/-a: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 9.1.2019, Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5