Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
POREDOŠ Vlado Foto: Žiga Culiberg
Galerija slik
POREDOŠVlado
glasbenik
pesnik
skladatelj
tekstopisec

Rojen: 
1. avgust 1958, Beltinci
Umrl:  ,


Občina: 
Beltinci

Osnovno šolo je obiskoval v Beltincih, v Kranju pa je dokončal Srednjo tehnično šolo. Nato je na Filozofski fakulteti v Ljubljani študiral zgodovino in sociologijo, a se je pred dokončanjem študija posvetil glasbi. Življenjska pot ga je zanesla v Zagorje ob Savi, kjer živi in ustvarja kot samozaposlen v kulturi.
Glasba in folklora sta mu bili blizu že od otroštva v domačih Beltincih. V Zagorju je leta 1989 ustanovil skupino Orlek (ime je dobila po hribu na obrobju Zagorja, kjer prebiva z družino). V skupini, ki šteje devet članov, sam nastopa kot vokalist in instrumentalist na kitari, mandolini, ukulelah, orglicah in kazou. Besedila skladb (tudi avtorskih) so vzeta iz proletarskega ter rudarskega življenja, imajo socialno noto, in ker gredo hitro v uho, so med ljudmi že od nekdaj zelo dobro sprejeta. Glasba je mešanica rocka, popa, etna, polke …
Nastopa tudi v drugih zasedbah in z drugimi glasbeniki. Ena izmed njih je skupina Gallenberg vaganti, ki jo je zasnoval skupaj s svojimi sinovi. V nasprotju z Orleki izvajajo klasično srednjeveško glasbo. Leta 2017 se je s sinovi predstavil še v zasedbi Poredošova banda. V njej večinoma preigravajo prekmurske napeve.

Dela: 
Besedila (knjižne izdaje):
Razboršek, Nande et al.: Šlemunga. Zagorje: Občina, 2015.

Zvočni posnetki (izbor):
Ajmoht. Ljubljana: RTV Slovenija, 1994.
Melodije smoga in premoga. Ljubljana: RTV Slovenija, 1994.
Adijo knapi. Ljubljana: RTV Slovenija, 1995.
Prvi ruker: izbor pesmi od leta 1992 – 1997. Ljubljana: RTV Slovenija, 1999.
Orlek express. Ljubljana: Nika records, 2004.
The best of 1998 – 2006: drugi ruker. Ljubljana: Nika records, 2008.
Repete. Podnart: Klopotec, 2012.
Orlek unterzug. Podnart: Klopotec, 2014.


Literatura
Matoz, Z. (2012, 24. marec). Kriza je, žal, dobra za umetniško ustvarjanje: Vlado Poredoš, pevec zasedbe Orlek. Delo - Sobotna priloga, 54, str. 22 – 23.
Lah, B. (2014). Akustični Orleki in njihov jubilej: glasba. Ognjišče, 50(12), 118 – 119.
Gabor, J. (2017, 24. avgust). Zasavsko uporništvo in prekmurska melanholija: Vlado Poredoš s Poredoševo bando. Vestnik, 69, str. 21.
Tomažič, B. (2019, 28. april). Orlekove lipe bodo še cvetele: intervju.
Večer v nedeljo, (17), str. 10 – 11.

Elektronski viri:
Orlek (glasbena skupina) – Wikipedija. Pridobljeno 28. septembra 2018 s spletne strani: https://sl.wikipedia.org/wiki/Orlek_(glasbena_skupina)

Podatke je dopolnil avtor.Prispeval/-a: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 29.4.2019, Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5