Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MUSTER Miki Foto: arhiv sikms
Galerija slik
MUSTERMiki
ilustrator
karikaturist
kipar
risar
filmar

Rojen: 
22. november 1925, Murska Sobota
Umrl:  7. maj 2018, Ljubljana


Občina: 


Njegova družina se je zaradi očetove zdravniške službe večkrat selila, tako da se je najprej šolal v Ljubljani, med vojno pa je gimnazijo končal v Murski Soboti. Na Akademiji za upodabljajočo umetnost v Ljubljani je leta 1953 diplomiral iz kiparstva. S svojim osnovnim poklicem pa se je ukvarjal le kratek čas. Med prebivalci Murske Sobote je znana njegova skulptura partizana Štefana Kovača-Marka, ki danes stoji pri gledališki dvorani. Uveljavil se je šele kot risar in karikaturist. V letih 1973 do 1990 je iz političnih razlogov zapustil Slovenijo. Živel je v Münchnu, kjer je bil sodelavec Bavaria filma. Pri ustvarjanju sta mu bila zgled Walt Disney in argentinski humoristični risar Guillermo Mordillo. Bil je avtor in režiser številnih risanih filmov za TV, sprva v Sloveniji in kasneje v Nemčiji (po vzoru Mordilla). Med televizijskimi liki, ki se jih marsikdo spomni še danes, so npr. znameniti cik-cak zajčki, reklame za visoki C in drugi, ki so jih na RTV Ljubljana predvajali vsak večer v sklopu oglasov pred poročili. V Sloveniji je prvi začel ustvarjati stripe. Najbolj znan je po likih Zvitorepca, Lakotnika in Trdonje, saj ravno ti liki poosebljajo najbolj prepoznavne človeške značaje. Njegov način predstavljanja človeških vrlin in slabosti v teh in drugih stripih je nevsiljiv in razumljiv vsakomur. Ilustriral je tudi nekaj slovenskih prevodov slikanic tujih avtorjev ter slikanic slovenskih avtorjev. Občasno je za popestritev vsebine ilustriral še kakšno poljudno strokovno brošuro, npr. s področja zdravja ali osebne varnosti.
Po osamosvojitvi Slovenije, ko se je vrnil iz Nemčije, je postal sodelavec revije Mag, in nastala je cela vrsta risanih portretov slovenskih politikov. Njegova politična karikatura je izšla v dveh knjigah, Zvitorepec za odrasle in Politična karikatura. Med letoma 2013 in 2016 je prispeval naslovnice in več ilustracij k petim zbirkam humornih zgodb duhovnika Janeza Grila. Po vrnitvi v Slovenijo je začel intenzivno plavati. Tudi tukaj njegovi uspehi niso bili zanemarljivi. V kategoriji masters, ki vključuje starostnike od 75 do 85 leta, je postal veteranski prvak. Prav tako je na svetovnem in evropskem prvenstvu svoje kategorije osvajal zlate, srebrne in bronaste medalje.
Prejel je več nagrad, med njimi jugoslovansko Andrija leta 1978, viktorja leta 2000, leta 2014 srebrni red za zasluge Republike Slovenije, leta 2015 pa Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Bil je tudi častni občan Mestne občine Murska Sobota.

Dela – knjižne izdaje (izbor):
Dogodivščine Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika. Ljubljana: Delavska enotnost, 1986 – 1990. Vrhnika: Galerija 2, 1996 – 1998 (2. izd.).
Zvitorepec za odrasle. Ljubljana: Promag, 1997.
Miki: zbirka Miki Muster. Ljubljana: Buch, 2010 – 2014.
Politična karikatura. Ljubljana: Prava smer, 2014.


Literatura
Bajt, D. (2000). Miki Muster. V D. Bajt, Slovenski kdo je kdo (str. 358). Ljubljana: Nova revija.
Žigon, A. (2002). Miki Muster. V Enciklopedija Slovenija 16 (str. 139). Ljubljana: Mladinska knjiga.
Toš, V. (2018, 10. maj). Legenda ni le on, legendarni so tudi njegovi junaki: umrl je Miki Muster (1925 – 2018). Vestnik, 70, str. 3.
Uredništvo (2018, 15. maj). Legenda je zaspala za vedno. Soboške novine, (173), str. 10.

Elektronski viri:
Miki Muster – osebna spletna stran. Pridobljeno 9. maja 2018 s spletne strani: http://www.muster.si/
Miki Muster – Wikipedija. Pridobljeno 9. maja 2018 s spletne strani: https://sl.wikipedia.org/wiki/Miki_Muster
Poslovil se je Miki Muster. Pridobljeno 9. maja 2018 s spletne strani: http://www.delo.si/novice/slovenija/poslovil-se-je-miki-muster-48974.html
Umrl je Miki Muster, pionir slovenskega stripa. Pridobljeno 9. maja 2018 s spletne strani: https://www.rtvslo.si/kultura/drugo/umrl-je-miki-muster-pionir-slovenskega-stripa/454282
Poslovil se je Miki Muster. Pridobljeno 9. maja 2018 s spletne strani: https://sobotainfo.com/novica/kronika/poslovil-se-je-miki-muster/431150Prispeval/-a: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 24.5.2018, Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5