Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KLOPČIČ CASAR Ivanka Foto: sikms
Galerija slik
KLOPČIČ CASARIvanka
pisateljica
sociologinja

Rojena: 
28. december 1945, Strehovci
Umrla:  ,


Občina: 


Osnovno šolo je končala v Bogojini, Srednjo ekonomsko šolo pa v Murski Soboti. V Ljubljani je najprej diplomirala na Višji šoli za socialne delavce, nakar je diplomirala še iz sociologije (kadrovsko-organizacijska smer) na Fakulteti za družbene vede. Več let je bila zaposlena na Zavodu za zaposlovanje v Murski Soboti, šestnajst let pa je bila vodja kadrovsko-socialne službe v tovarni oblačil Mura v Murski Soboti.
V prostem času se je aktivno ukvarjala z planinarjenjem. Pridružila se je legendarni planinski vodnici Mariji Vild Lah, ki je prekmurske planince povezala z gorskimi reševalci iz Mojstrane. Tako se je še sama začela udeleževati pohodov in vzponov. Povzpela se je na mnoge vrhove Alp, med njimi trikrat na Mont Blanc. Prav tako je prehodila in se povzpela na več vrhov v Dolomitih, Andih, Atlasu, Karpatih, Rodopih in Tatrah. Na Triglavu je bila več kot tridesetkrat. Tudi na vrhovih ostalih slovenskih dvatisočakov je bila večkrat.
Po upokojitvi je začela literarno ustvarjati. Novele in odlomke daljših proznih del objavlja zlasti v zbornikih Društva upokojencev Murska Sobota. Do sedaj je izdala tri knjige kratke proze in en roman. Je članica literarne sekcije pri Društvu upokojencev Murska Sobota.

Dela:
Kratka proza:

Tretji polčas. Murska Sobota: Društvo za izobraževanje za tretje življenjsko obdobje, Univerza za tretje življenjsko pri Ljudski univerzi, 2008.
Popotni okruški. Murska Sobota: Planinsko društvo Matica, 2010.
Krhkost dvojine. Ljubljana: Ved, 2012.
Ivanka Klopčič Casar: Kratke zgodbe. V R. Titan Felix (ur.), Panonske pletenine, str. 47 – 112. Pekel: Volosov hram, 2018

Roman:

Naključni trk. Ljubljana: Ved, 2017.Literatura
Hedžet-Tóth, C. (2010). Življenje – razkošje bivanja. Evangeličanski list, 39(4), 7.
Toš, V. (2016, 22. september). Že ob pogledu na gore ji zapoje srce: Ivanka Klopčič Casar. Vestnik, 68, str. 12.

Elektronski viri:
Hedžet-Tóth, C. (2011). Življenje – razkošje bivanja. Anali Pazu, 1(1), 106 – 111. Pridobljeno 22. maja 2018 s spletne strani: http://www.anali-pazu.si/sites/default/files/Anali_PAZU-1-Hedzet_Toth_538.pdf

Podatke je posredovala avtoricaPrispeval/-a: Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 22.10.2018, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5