Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
VÁLYI Sándor Foto: arhiv sikms
Galerija slik
VÁLYISándor
pesnik
publicist
humanist
odvetnik

Rojen: 
11. november 1883, Szombathely (Madžarska)
Umrl:  18. november 1944, Flosserbürg (Nemčija)


Občina: 


Rojen je bil leta kot Sándor Weiner, očetu Jakobu in materi Francziski (Fani), roj. Fischer, priimek v Vályi (beri: Váji) pa si je spremenil pozneje. V Budimpešti je končal pravo, nakar je kot pravnik odšel v Mursko Soboto, kjer je postal odvetnik. Tam je odprl odvetniško pisarno, sprva na današnji Slovenski ulici, kasneje pa na današnji Ulici Štefana Kovača, kjer si je v petosni vili iz leta 1907 poleg pisarne uredil tudi stanovanje. Kot pripravnika sta bila pri njem zaposlena tudi dr. Ludvik Rogan in Štefan Kovač-Marko, poznejši narodni heroj. V zadevah agrarne reforme in v vseh ostalih pravnih zadevah je kot zakoniti zastopnik veleposestnikov za okoliš Murske Soboti zastopal celo soboškega grofa Lászla Szapáryja.

V prvi svetovni vojni je bil oficir, v dvajsetih letih 20. stoletja pa kot veren Žid tudi predsednik izraelitske skupnosti v Murski Soboti. V soboški sinagogi se je tudi 20. 9. 1910 poročil s soboško Židinjo Elizabeto Ascher, katere družina se je pozneje preimenovala v Árvay. V zakonu se jima je rodil edini sin Imre (tudi Emerik, Emery, Mirko; 14. 7. 1911 – 5. 5. 1998), ki je v Ameriki postal inovator več kot 200 raznih patentov, med drugim tudi mehke dvolitrske plastične plastenke Pepsi-cola.
Prvih aretacij Židov v Prekmurju aprila 1944 se je Sándor zaradi zaslug za Madžarsko izognil, toda novembra sta bila med aretiranimi tudi oba s soprogo. Sándor je bil novembra istega leta usmrčen v koncentracijskem taborišču Flossenbürg, soproga Elizabeta pa je taborišče preživela, vendar se v Mursko Soboto ni nikoli več vrnila, ampak se je takoj odpravila za sinom v ZDA, kjer je leta 1977 tudi umrla.

Dela:
Iz dežele daljne [zbral in uredil Franc Kuzmič, prevedel Jožef Smej]. Ljubljana: Salve: Bojan Zadravec, 2018.
Literatura
Zadravec, B. (2012) Sin soboškega odvetnika izumitelj v Ameriki. Vestnik (Murska Sobota), priloga PEN, junij 2012, str. 15.
Kuzmič, F. (2018): Dr. Sándor (Aleksander) Vályi (1883-1944). V: Sándor Vályi: Iz dežele daljne [zbral in uredil Franc Kuzmič], str. 78-82.Prispeval/-a: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 30.3.2018, Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5