Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ŠBÜLL Franc, (Fran Žbul, Franc Žbüll, Sbüll Ferenc)                Foto: Neznan
Galerija slik
ŠBÜLLFranc, (Fran Žbul, Franc Žbüll, Sbüll Ferenc)
pesnik
katoliški duhovnik

Rojen: 
26. julij 1825, Turnišče
Umrl:  12. avgust 1864, Veliki Dolenci


Občina: 


Rodil se je v Turnišču očetu Francu Šbülu in materi Magdaleni Barbarič. V Turnišču je končal osnovno šolo. Gimnazijo je začel obiskovati v Kőszegu. Zadnja dva razreda je končal v Szombathelyju. Po končanem šolanju je študiral na teološkem seminarju Pazmaneum na Dunaju, ki ga je ustanovil madžarski kardinal Péter Pázmány v 17. stoletju. Leta 1848 se je kot tajnik literarnega društva bogoslovcev zavzemal za pravice Slovanov. Zavedal se je, da se njegovi rojaki morajo oprijeti slovenskega knjižnega jezika.

6. decembra 1848 je bil v Murski Soboti posvečen v duhovnika. Deset let je bil kaplan pri Svetem Juriju na Goričkem (1848-1858). Ko je bil star 33 let so ga premestili v Velike Dolence, kjer je služboval do smrti leta 1864.

Šbül je pisal religiozne članke za madžarski časopis Religio. Anton Trstenjak v svoji študiji navaja, da je pisal tudi priložnostne pesmi, ki pa niso ohranjene. V virih je uporabljal več variant svojega imena. Od leta 1858 dalje si je dopisoval z Božidarjem Raičem (1827-1886), in sicer v gajici. Obvladal je več jezikov, ukvarjal se je z grško, latinsko, francosko in nemško književnostjo. Pesmi je pisal tudi v prekmurščini. Zaradi hude bolezni pa ni uspel dokončati katekizma. Zato ga je po njegovi smrti dokončal in izdal duhovnik Jožef Borovnjak.

 

Literatura
Kokolj, M. (1977) Prekmursko šolstvo: od začetka reformacija do zloma nacizma (str. 204 in 508). Murska Sobota: Pomurska založba.
Trstenjak., A. (2006). Slovenci na Ogrskem : narodopisna in književna črtica (str. 175 – 177 in 185 – 186). Maribor : Pokrajinski arhiv.

Elektronski viri:

Škafar, I. (1971). Franc Šbüll. Pridobljeno 12. februarja 2018 s spletne strani: http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi642404/
Franc Šbül – Wikipedija. Pridobljeno 12. februarja 2018 s spletne strani:sl.wikipedia.org/wiki/Franc_Šbül 
Sbüll Ferenc – Wikipedija v madžarščini. Pridobljeno 12. februarja 2018 s spletne strani: https://hu.wikipedia.org/wiki/Sbüll_FerencPrispeval/-a: Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 16.2.2018, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5