Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
BEER Nikolaj Foto: Galerija MS
Galerija slik
BEERNikolaj
slikar

Rojen: 
12. september 1945, Križevci v Prekmurju
Umrl:  ,


Občina: 


Leta 1973 je diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Gabrielu Stupici. Že od vsega začetka se je ukvarjal s tehnikama oglje na papirju in olje na platnu. V osemdesetih letih je postal znan po oljnih platnih z »žarečimi poletnimi barvami« (Aleksander Bassin), na katerih je upodabljal pokrajino rodnega Goričkega, še posebej Kükeča. Prav Kükeč je njegov najznačilnejši motiv, ki ga strokovno obravnavajo številni umetnostni zgodovinarji in likovni kritiki. Ti med Beerove zglede prištevajo Vincenta van Gogha, Chaima Soutina, Franka Auerbacha in Leona Kossofa. Znotraj motiva Kükeča so postavljeni še drugi motivi kot so Saturni, človeške glave ali podobe obstrancev na sploh.
Slika tudi v tehniki svinčnik na papirju. Na teh slikah so motivi podobni kot na oljnih slikah, zlasti Saturni in človeške glave.
Nikolaj Beer je sodelavec in mentor številnih likovnih kolonij, v Sloveniji (še posebej ene najbolj znanih v Izlakah) in sosednjih državah. Je tudi redni sodelavec evangeličanskega verskega tiska. Grafično oblikuje naslovnice ter s svojimi upodobitvami dopolnjuje njegovo vsebino. Za svoje delo je prejel več nagrad, med njimi veliko premijo v Szombathelyju leta 1989 in v Kranju leta 2004, ter dve nagradi za življenjsko delo (Zagorje ob Savi 1990, Murska Sobota 1993). Leta 2015 je prejel nagrado Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Živi in ustvarja v Izlakah.


Bibliografija samostojnih in skupinskih razstav je objavljena v razstavnem katalogu iz leta 2005 (gl. poglavje Literatura), seznam samostojnih razstav pa je dostopen tudi na nekaterih spletnih straneh (gl. poglavje Elektronski viri).


Literatura
Beer, Nikolaj (1992). Nikolaj Beer: pregledna razstava slik in risb 1974 – 1992. Murska Sobota: Galerija Murska Sobota.
Menaše, Lev (1993). Nikolaj Beer. Ljubljana: Ewo.
Globočnik, D. (Ur., 2005). Nikolaj Beer. Kranj: Gorenjski muzej.
Beer, Nikolaj (2010). Nikolaj Beer štiri desetletja v evangeličanskem verskem tisku. Moravske Toplice: Evangeličanska cerkev v Republiki Sloveniji.
Inhof, R. (2011). Nikolaj Beer: naslovnice evangeličanskih koledarjev in podobe Kristusa. Stična: Muzej krščanstva na Slovenskem.
Filo, E. (2013). Melanholična izraznost v slikarstvu Nikolaja Beera, Zdenka Huzjana, Igorja Banfija in Dubravka Baumgartnerja: diplomsko delo. Ljubljana: Filozofska fakulteta.
Obal, F. (2016). Akademski slikar Nikolaj Beer 70-letni jubilant. Evangeličanski koledar, 65, 163 – 167.

Elektronski viri:
Nikolaj Beer – Wikipedija. Pridobljeno 25. oktobra 2017 s spletne strani: https://sl.wikipedia.org/wiki/Nikolaj_Beer
Nikolaj Beer. Pridobljeno 25. oktobra 2017 s spletne strani: http://www.galerijacerne.si/beer-nikolaj
Ceglar, K. (2003). Nikolaj Beer: slike. Pridobljeno 3. novembra 2017 s spletne strani: http://www.obalne-galerije.si/index.php/si/article/392/9
Premrov, I. (2006). Nikolaj Beer. Pridobljeno 3. novembra 2017 s spletne strani: http://www.lek.si/sl/o-nas/predstavitev-druzbe/galerija-lek/beer/
Inhof, R. (2006). Nikolaj Beer: slike in risbe. Pridobljeno 3. novembra 2017 s spletne strani: http://www.galerija-ms.si/gallery-item/nikolaj-beer-slike-in-risbe/Prispeval/-a: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 23.10.2018, Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5