Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
HORVAT Jože-Jaki Foto: arhiv gms
Galerija slik
HORVATJože-Jaki
slikar

Rojen: 
4. marec 1930, Murska Sobota
Umrl:  12. december 2009, Nazarje


Občina: 


Gimnazijo je obiskoval v Murski Soboti in že v tistih letih kazal nadarjenost za slikarstvo. Ker pa šolanja ni dokončal, slikarstva študijsko ni mogel nadaljevati. Kljub temu se je kot samouk leta 1953 v celoti posvetil tej vrsti umetnosti. Obrtnih slikarskih veščin se je naučil v Karlsruheju v Nemčiji pri slovitem grafiku HAPu Grieshaberju ter med študijskim bivanjem v Franciji, Avstriji, Švici, Belgiji in ZDA. Psevdonim Jaki (Močni) mu je leta 1958 podelil hrvaški književnik Slavko Mihalić in slikar ga je sprejel kot svoje novo ime, po katerem je ostal prepoznaven.
Večji del življenja je ustvarjal v Nazarjah v Savinjski dolini. Med njegove tehnike spadajo različne zvrsti slikarstva, tudi stenskega, grafika, risba, oblikovanje tekstila, tapet, keramike, kovine, stekla in celo zlata. Kot posebnost in najzahtevnejša stvaritev je v virih omenjen sgraffito (stenska freska), s katerim je poslikal stavbo Lesnine v Levcu leta 1978.
Likovno je interpretiral pesnitev Balade Petrice Kerenpuha hrvaškega književnika Miroslava Krleže, ki je izšla leta 1966 pri Pomurski založbi.
Za posamična dela je prejel priznanja in nagrade na razstavah v Sloveniji in v Zagrebu. Leta 1979 je bil odlikovan s takratnim jugoslovanskim priznanjem Red dela s srebrnim vencem, potem ko ga je z imenovanjem za akademika Italije z Zlato medaljo počastila Italijanska akademija znanosti in umetnosti.
Leta 1967 je v svoji hiši v Nazarjih odprl zasebno galerijo Galerijo Jaki, ki deluje še danes pod imenom Jakijeva hiša – Galerija Nazarje.

Dela:
Miroslav Krleža: Balade Petrice Kerempuha. Murska Sobota: Pomurska založba, 1966.
Popis Jakijevih najpomembnejših samostojnih in skupinskih razstav je dostopen v obeh monografijah ter v razstavnih katalogih (gl. poglavje Literatura).


Literatura
Svetina, T. (1980). Horvat Jože – Jaki. Čakovec: Zrinski.
Zalar, F. (1990). Jože Horvat – Jaki. V Enciklopedija Slovenije 4, str. 43. Ljubljana: Mladinska knjiga.
Zoran Kržišnik et al. (1999). Jože Horvat Jaki. Celje: Dikplast.
Baboš-Logar, B. (1999, 11. november). Vrnitev (ne)izgubljenega sina. Vestnik, 51(45), str. 11.
Köleš, T. (2000, 6. april). Jakijevih 70 let. Vestnik, 52(14), str. 11.
Jože Horvat-Jaki (2003, 29. maj). To je on. Pen, 98, str. 40.
Stupica, M. et al. (2010, ur.). Jože Horvat Jaki: Rojstvo meduze: risbe s tušem od 1965 do 1980. Trebnje: Center za izobraževanje in kulturo.

Elektronski viri:
Jože Horvat – Jaki. Jubilejna razstava ob slikarjevi 70-letnici
www.galerija-ms.si/gallery-item/joze-horvat-jaki-jubilejna-razstava-ob-slikarjevi-70-letnici/  Pridobljeno: 30. okt. 2017
Jože Horvat – Jaki – Wikipedija. Pridobljeno 23. oktobra 2017 s spletne strani: https://sl.wikipedia.org/wiki/Jože_Horvat_-_Jaki
Jakijeva hiša – Galerija Nazarje. Pridobljeno 27. oktobra 2017 s spletne strani:
http://www.prodnik.com/?q=sl/node/64Prispeval/-a: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 30.10.2017, Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5