Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
RADOŠ Božidar Foto: os. arhiv
Galerija slik
RADOŠBožidar
pisatelj
zobozdravnik

Rojen: 
23. julij 1937, Cvetkovci
Umrl:  ,


Občina: 


Do leta 1991 je živel v Ormožu in tam opravljal zobozdravniški poklic. Dve mandatni obdobje je bil tudi vodja takratnega TOZD-a Zdravstveni dom Ormož. Zdaj že več kot 25 let živi v Murski Soboti, kjer je nekaj časa delal še v zasebni zobni ordinaciji. Po smrti prve žene se je poročil z višjo zobozdravstveno tehnico Vladko Mecilošek, ki mu je pomagala pri delu v ordinaciji.
Pisati je začel po upokojitvi. Po lastnih besedah je bila ljubezen do knjig odločilna za njegove prve preizkuse v pisanju. Najprej se je z avtobiografskim romanom Zlatnik polne lune spomnil svojega očeta in hkrati izpisal lastno življenjsko pot. Napisal ga je z željo, da bi povedal, kako mu je bil čas, v katerem je živel, naklonjen oz. prevečkrat nenaklonjen. Roman je bil nekaj let po izidu ponatisnjen. V zbirki zgodb Armbrust, ki jo je posvetil 20. obletnici slovenske osamosvojitvene vojne, in romanu Usodni časi je opisal svojo izkušnjo ob osamosvajanju Slovenije, v delu Vojakova pisma pa je literarno preoblikoval pisma, ki jih je med služenjem vojaškega roka pisal ženi. V romanu V objemu zla je tematiziral usodo njemu znanih ljudi, ki so se znašli v kolesju druge svetovne vojne in usodnih sprememb po njej. Za vsa literarna dela je značilna kritična distanca do tega, kar ga je osebnostno oblikovalo. Ravno kritična distanca je namreč po njegovem mnenju tisto, kar bi moralo zaznamovati leposlovno pisanje.
Božidar Radoš je sicer skupaj s soprogo tudi neutruden svetovni popotnik.

Dela (knjižne izdaje):
Zlatnik polne lune: moje dvajseto stoletje. Celje: Celjska Mohorjeva družba, 2006, 2009 (2. izd.) .
Armbrust. Maribor: VED, 2011.
Vojakova pisma. Celje: Celjska Mohorjeva družba, 2012.
Usodni časi. Maribor: VED, 2014.
V objemu zla: jutrišnji svet Stefana Zweiga. Celovec: Mohorjeva družba, 2015.

Članek:

Princip Yin Yang in naš odnos do bakterij. Zdravje 23(263, januar 2002), str. 9 in 11 (članek je bil ponatisnjen v isti reviji oktobra 2007).
Literatura
Žebovec, M (2011). Božidar Radoš. V M. Žebovec, Slovenski pisatelji, rojeni od leta 1936 do 1939, str. 73 – 75. Ljubljana: Karantanija.
Detela, L. (2012). Troje spominskih pričevanj. Revija SRP, (111/112), 156 – 158.
Detela, L. (2015). Slovenske usode sredi tragičnih paradoksov dvajsetega stoletja: nekaj misli o literarnem svetu Božidarja Radoša. V B. Radoš, V objemu zla (str. 413 – 419). Celovec: Mohorjeva družba.

Podatke je dopolnil tudi avtor sam.Prispeval/-a: Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 29.6.2017, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5