Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
DIMEC-ŽERDIN Cilka Foto: arhiv sikms
Galerija slik
DIMEC-ŽERDINCilka
učiteljica
defektologinja

Rojena: 
4. november 1930, Žižki
Umrla:  19. maj 2017, Murska Sobota


Občina: 


Končala je nižjo gimnazijo v Lendavi in učiteljišče v Mariboru. Kot učiteljica po dekretu je leto dni službovala na osnovni šoli v Stogovcih, kjer je med drugim pisala tudi kroniko kraja. Študij je nadaljevala na Višji pedagoški šoli v Ljubljani, smer defektologija. Po enoletni praksi v Mariboru je leta 1956 v Gornji Radgoni postala ravnateljica prve šole za učence s posebnimi potrebami v Pomurju. To funkcijo je z vmesnimi prekinitvami zaradi dodatnega študija opravljala vse do upokojitve. Diplomirala je še na Višji šoli za socialne delavce v Ljubljani in na Visoki šoli za defektologijo v Zagrebu. V letih službovanja je trud za duševno prizadete razširila na različne ravni, od najmlajših do odraslih, ki so potrebovali oskrbo. Zaslužna je tudi za razvoj posebnega šolstva drugod v Pomurju. V okviru Zavoda za šolstvo je bila osem let svetovalka za posebne šole v Pomurju.
Dogodke, ki so jo spremljali skozi šolsko službo ter izkušnje svoje stroke je skrbno beležila in jih izdala v več knjigah. Za učence posebnih šol in nižjih razredov osnovnih šol je napisala še tri zbirke zgodbic, prilagojene njihovi ravni razumevanja. Leta 2005 pa je v knjigi zbrala pričevanja, spomine in druge vire o teologu dr. Antonu Trstenjaku, saj je tudi sama živela v Rodmošcih, njegovem rojstnem kraju. Večino svojih knjig je izdala v samozaložbi.
Cilka Dimec Žerdin je bila z najvišjimi priznanji odlikovana že v Jugoslaviji, med drugim z Žagarjevo nagrado za prispevek šolstvu, v samostojni Sloveniji pa je prejela Nagrado dr. Antona Trstenjaka za knjigo o njegovem življenju. Leta 2009 je postala častna občanka Občine Gornja Radgona.

Dela (knjižne izdaje):
Spominsko-dokumentarno pisanje:
Leto upanja in ljubezni: iz dnevnika mlade učiteljice. Ljubljana: Enotnost, 1995.
Imeli bomo šolo. Gornja Radgona: Osnovna šola Janka Šlebingerja, 1996.
Stara hiža. Gornja Radgona: samozaložba, 1997.
Vrtec med goricami: petdeset let otroškega varstva na Janževem Vrhu. Rodmošci: samozaložba, 1999.
Oj, hišica očetova: prispevek k življenjepisu dr. Antona Trstenjaka. Gornja Radgona: samozaložba, 2005.

Proza za otroke:
Nimam časa. Rodmošci: samozaložba, 1997.
Mokro morje: kratka proza. Rodmošci: samozaložba, 1999.
Malo poredni otroci. Rodmošci: samozaložba, 2001.


Literatura
Tancer, M. (2011). Cilka Dimec Žerdin – pobudnica in usmerjevalka posebnega šolstva v Pomurju: ob osemdesetem življenjskem jubileju. Šolska kronika, 20(1-2), str. 155 – 157.
Bakal, O. (2017, 1. junij). Poslovila se je častna občanka Gornje Radgone Cilka Dimec Žerdin. Prepih, 23 (542), str. 15.

Elektronski viri:
Poslovila se je častna občanka Gornje Radgone. Pridobljeno 22. maja 2017 s spletne strani: https://www.prlekija-on.net/galerija/8646/cilka-dimec-zerdin.htmlPrispeval/-a: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 26.6.2017, Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5