Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
DRAVEC Josip Foto: Neznan
Galerija slik
DRAVECJosip
etnomuzikolog
zbiratelj ljudskih pesmi

Rojen: 
25. september 1912, Martjanci
Umrl:  2. april 1996, Zagreb


Občina: 


Po končanem šolanju na Glasbeni šoli Stanković v Beogradu je od leta 1941 dalje poučeval glasbo v Zagrebu ter bil violist v radijskem, opernem in filharmoničnem orkestru. Leta 1949 je kot zunanji sodelavec Inštituta za ljudsko umjetnost v Zagrebu začel najprej zbirati in raziskovati glasbeno folkloro Prekmurja in kasneje še Prlekije. Pobudnik raziskovanja je bil hrvaški etnomuzikolog Vinko Žganec, po katerem je Dravec prevzel raziskovalno metodo. Zbrano gradivo je objavil in strokovno analiziral v dveh knjigah ter obema dodal analitična uvoda. V njiju je opisal zgodovino zbiranja ljudskega blaga v Prekmurju oz. Prlekiji in obe pokrajini na kratko predstavil tudi z drugimi značilnostmi. Znanstveni monografiji sta še danes nepogrešljiva vira raziskovanja ljudskih pesmi v severovzhodni Sloveniji.Dela:
Glasbena folklora Prekmurja. Ljubljana: Slovenska akademija znanosti in umetnosti, 1957.
Glasbena folklora Prlekije. Ljubljana: Slovenska akademija znanosti in umetnosti, 1981.


Literatura
Kumer, Z. (2002). Josip Dravec. V Enciklopedija Slovenije 16, str. 46. Ljubljana: Mladinska knjiga.
Just, F. (2006). Josip Dravec. V F. Just, Panonski književni portreti I: Prekmurje in Porabje A- I (str. 145 – 148). Murska Sobota: Franc-Franc.
Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od A – L (2008), str. 216. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Elektronski viri:
Kovačič, M. in Ogrin, M. (ur., 2017). Josip Dravec: Glasbena folklora Prlekije: pesmi: druga, elektronska, pregledana izdaja. Ljubljana: Inštitut za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU in Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU. Pridobljeno 12. maja 2017 s spletne strani: http://ezb.ijs.si/fedora/get/ezmono:dravec/VIEW/Prispeval/-a: Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 12.5.2017, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5