Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MESARIČ Franc Foto: Neznan
Galerija slik
MESARIČFranc
slikar

Rojen: 
3. april 1938, Mitrašinci (Makedonija)
Umrl:  ,


Občina: 
Murska Sobota

Prva leta življenja je bival v Makedoniji, kjer je bil njegov oče orožnik. Leta 1940 se je družina preselila v Vitanje, leta 1950 pa v Prekmurje, očetovo rodno pokrajino. Po končani gimnaziji v Murski Soboti in opravljenem sprejemnem izpitu je leta 1957 začel študirati na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Med njegovimi profesorji so bili znameniti umetniki France Mihelič, Slavko Pengov, Božidar Jakac, Riko Debenjak, Gabriel Stupica in Maksim Sedej. Pri Vladimirju Makucu pa se je priučil tehnike kopiranja srednjeveških fresk. Kot študent je nato nekaj časa kopiral freske za Narodno galerijo. Diplomiral je leta 1965.
Leta 1964 se je najprej zaposlil kot učitelj risanja, še istega leta pa kot konzervator v Pokrajinskem muzeju v Murski Soboti kjer je bil med drugim zadolžen za likovno in razstavno dejavnost.
Tri leta kasneje, 1967, se je zaposlil v ZGEP Pomurski tisk kot grafični oblikovalec in kasneje kot likovno-tehnični urednik Pomurske založbe, kjer je ostal do upokojitve 1995.
V vsem tem času je tudi slikal. Je avtor več samostojnih razstav, sodeloval je pri mnogih skupinskih likovnih razstavah, največ v Galeriji Murska Sobota. Ustvarja v različnih tehnikah, od temper, olja na platnu, svinčnik na papirju, še zlasti pa akril na platnu.
Za svoje ustvarjanje je prejel več nagrad na razstavah in bienalih doma in v tujini. Leta 1998 je prejel Nagrado za življenjsko delo Mestne občine Murska Sobota.


Dela:
Seznam samostojnih in skupinskih razstav, nagrad in bibliografije o Francu Mesariču do leta 1999 je sestavni del monografije Mitje Visočnika o avtorju (gl. Literatura).


Literatura
Visočnik, M. (1999). Franc Mesarič: slikar. Murska Sobota: Pomurska založba.
Inhof, R. (2007). Od mesta duhov k mrtvemu morju: esej o dveh ravneh slikarstva Franca Mesariča. Likovne besede: glasilo zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, (79/80), 126 – 134.
Inhof R. et. al. (2008). Franc Mesarič: Slike in objekti: razstava 2008. Murska Sobota: Galerija Murska Sobota.
Sočič, L. (2008, 3. april). Umetnost - doumeti nerazumljivo: slikar Franc Mesarič. Vestnik, 60(14), str. 13.

Elektronski viri:
Franc Mesarič (bibliografija). Pridobljeno 10. maja 2017 s spletne strani: http://www.worldcat.org/identities/lccn-n2001015995/
Podatke je dopolnil tudi avtor sam.Prispeval/-a: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 23.10.2018, Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5