Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
FENYVESKároly
učitelj

Rojen: 
21. december 1865, Lazsnak, Madžarska
Umrl:  11. junij 1957, Hodoš


Občina: 


Njegovi starši so se iz Nemčije preselili v Szepetnek nedaleč od Nagykanizse na Madžarskem. Oče Johann Feuchtenberger je bil mizar, mama Barbara Wallner-Schranz pa gospodinja. Karoly si je po končani osnovni šoli izbral učiteljski poklic. Po diplomi je leta 1885 dobil prvo zaposlitev na Hodošu kot pomožni učitelj. Naslednje leto so ga izbrali za vodjo evangeličanske šole na Hodošu, kje je ostal do upokojitve. Z ženo Franciško Schermann sta imela devet otrok, med katerimi so danes znani predvsem štirje. Kar dva sinova sta namreč prav tako postala učitelja. Dezső učitelj in šolski nadzornik na Hodošu, Sándor pa visokošolski profesor v Budimpešti. Hčerka Erzsébet, gospodinja, se je poročila z znanim evangeličanskim duhovnikom na Hodošu Gezo Heinerjem, hčerka Ida pa je bila žena prav tako znanega učitelja, šolskega upravitelja in aktivnega gasilca Vilka Frahma. Biografske podatke je posredovalo sorodstvo.

 

Literatura
 Prispeval/-a: Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 22.11.2016, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5