Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
CIPOT Zoltan Foto: arhiv
Galerija slik
CIPOTZoltan
zdravnik

Rojen: 
31. december 1859, Puconci
Umrl:  7. februar 1923, Vinár (Pápa, Madžarska)


Občina: 


Zoltan Cipot (madž. Czipott Zoltán) se je rodil v Puconcih kot sin evangeličanskega duhovnika Rudolfa Cipota. Po osnovni in srednji šoli je doštudiral medicino na Dunaju in po pripravniškem stažu služboval kot zdravnik v Murski Soboti, na Madžarskem in na Slovaškem.
Bil je prvi predstojnik murskosoboške bolnišnice, ki so jo odprli 15. novembra 1893. Ta je imela ob otvoritvi 4 bolniške sobe s 24 posteljami. Zoltan Cipot je bil aktiven tudi v javnem življenju v Murski Soboti in okolici. 

Literatura
Mörszka krajina (1923, 25. februar).

Elektronski viri:
Splošna bolnišnica Murska Sobota/Zgodovina. Pridobljeno 9. novembra 2016 s spletne strani: http://www.sb-ms.si/si/predstavitev-bolnisnice/zgodovina_14Prispeval/-a: Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 18.11.2016, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5