Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KÜHAR Floriš Foto: Neznan
Galerija slik
KÜHARFloriš
duhovnik
profesor teologije
cerkveni zgodovinar

Rojen: 
5. julij 1893, Prosenjakovci
Umrl:  23. november 1943, Budimpešta


Občina: 


Floriš Kühar (madž. Kühár Flóris, krstno ime Ferenc) se je rodil kot četrti otrok kmečke družine v Prosenjakovcih. Oče je bil Madžar Ferenc Kühar, mama pa Slovenka Katalin Sabotin. Kot nadarjen učenec je po končani osnovni šoli postal dijak gimnazije v Kőszegu in Győru. Med letoma 1912-1917 je študiral teologijo v Innsbrucku. V duhovnika je bil posvečen 29. junija 1916. Med letoma 1917-1922 je bil župnik v Celldömölku v Železni županiji na Madžarskem, pozneje pa do leta 1929 profesor cerkvenega prava in modroslovja pri benediktincih v Pannonhalmi na Madžarskem. Med 1926-1929 je ustanovil in urejal znanstveno revijo Pannonhalmi Szemle (Panonhalmski pregled). Od leta 1929 do 1931 je bil profesor dogmatike na benediktinski univerzi Sv. Anselma v Rimu, pozneje se je vrnil na Madžarsko. Med leti 1931-1935 je bil profesor logike, psihologije, filozofije in cerkvenega prava v Pannonhalmi, kjer je bil tudi šolski nadzornik in dekan. Leta 1935 je postal profesor na Teološki fakulteti v Budimpešti in hkrati predstojnik benediktinske redovne hiše. Od leta 1940 do smrti je bil urednik časopisa Katolikus Szemle (Katoliški pregled). Sodeloval je tudi pri urejanju leksikona Katolikus Lexikon (Katoliški leksikon) in drugih cerkvenih publikacij. Pokopan je v cerkveni grobnici v Tiszaújfalu na Madžarskem.

Dela: (izbor)
Bevezetés a vallás lélektanába (Uvod v dušeslovje verstva). Budimpešta, 1926.
A keresztény bölcselet története (Zgodovina krščanskega modroslovja). Budimpešta, 1927.
A vallásbölcselet fő kérdései (Glavna vprašanja verskega modroslovja). Budimpešta, 1930.
Egyetemes vallástörténet (Splošna zgodovina verstev).  Budimpešta, 1936.Literatura
Novak, V. (1982). Naši znameniti rojaki: dr. Flóris Kühár. Stopinje, 11, 76-78.

Boros Zoltán (2016). Kühár Flóris: bencés szerzetes életútja = Življenjska pot benediktinskega meniha Flórisa Kühárja. Pártosfalva : Moravske Toplice Községi Magyar Nemzeti Önigazgatási Közösség = Prosenjakovci : Madžarska narodna samoupravna skupnost Občine Moravske Toplice ; Ljubljana : Nemzetiségi Kutatóintézet = Inštitut za narodnostna vprašanja.

Kühar Floriš. Pridobljeno 3. novembra 2016 s spletne strani: http://lexikon.katolikus.hu/K/Kühár.html

Kühar Floriš. Pridobljeno 3. novembra 2016 s spletne strani: https://sl.wikipedia.org/wiki/Floriš_Kühar

Kühar Floriš. Pridobljeno 3. novembra 2016 s spletne strani: http://www.cellbibl.hu/index.php/10-lexikon/69-kuhar-floris-ferencPrispeval/-a: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 30.11.2016, Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5