Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
GÖNTÉR Endre Foto: A. Albert
Galerija slik
GÖNTÉREndre
slikar
likovni pedagog

Rojen: 
19. februar 1949, Dobrovnik
Umrl:  ,


Občina: 


Maturiral je na učiteljišču v Murski Soboti, nato pa študiral na Pedagoški akademiji v Mariboru, kjer je leta 1972 diplomiral na oddelku za likovni pouk pri prof. Lajčiju Pandurju in Maksu Kavčiču. Najprej je bil učitelj, pri čemer se je veliko posvečal nadarjenim učencem, kasneje pa tehnični urednik Vestnika. V tej službi se je med drugim ukvarjal tudi s karikaturo. Živi in ustvarja v Murski Soboti. Kot slikar se je začel samostojno predstavljati sredi 70. let prejšnjega stoletja. Prva dela so nastala med leti 1974 in 1979. Leta 1976 je bil med ustanovitelji skupine slikarjev in grafikov Grupa 676. Od takrat naprej se je s slikarstvom (različne tehnike na platnu ter oglje in pastel na papirju) začel ukvarjati še intenzivneje. Leta 1987 je bil sprejet v Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU). Od leta 1992 je član Društva likovnih umetnikov Prekmurja in Prlekije (DLUPP). Poleg samostojnih razstav že več kot štirideset let sodeluje tudi na skupinskih razstavah z drugimi umetniki. Udeležuje se likovnih srečanj, simpozijev in kolonij. Leta 1998 je bil po njegovem osnutku poslikan Mlinopekov silos v Murski Soboti.
Za svoje slikarstvo je prejel več priznanj in nagrad. Je častni občan občine Dobrovnik.

Dela:
Podrobna bibliografija Endreja Göntérja do leta 1999 je objavljena v katalogu ob pregledni razstavi slik in risb 1974 - 1999, do leta 2008 pa v monografiji o avtorjevem življenju in delu (gl. Literatura).


Literatura
Endre Göntér: pregledna razstava slik in risb 1974 – 1999: katalog razstave (1999). Murska Sobota: Podjetje za informiranje in Galerija Murska Sobota. Lendava: Galerija Lendava.
Endre Göntér: slikar/festőművész/painter (2009). Lendava: Galerija-Muzej Lendava.

Elektronski viri:

Knjižnica Lendava
http://www.kl-kl.si/domoznanstvo/lendavski-umetniski-portreti/endre-gonter/  Pridobljeno: 21. 6. 2016

Podatke je dopolnil tudi avtor sam.
Prispeval/-a: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 23.10.2018, Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5