Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
TEMLIN Franc Foto: Neznan
Galerija slik
TEMLINFranc
pisatelj

Rojen: 
konec 17. stoletja, Krajna
Umrl:  18. stoletje,


Občina: 


Biografski podatki o Francu Temlinu, začetniku slovstvenega dela v prekmurščini, so zelo skopi. O njem vemo le, da se je 15. 10. 1714 kot »Franciscus Temlin Muraj Szombathiensis«, vpisal na univerzi v Halleju kot študent prava in filozofije, središču pietističnega gibanja med nemškimi protestanti, naslednje leto pa v Wittenbergu (9. avgusta) kot »Franciscus Temlin, Muraytzombathiensis Hungarus, gratis«. Koliko časa je ostal na šolanju in kam je odšel iz Wittenberga ni znano, kot tudi ne, kdaj in kje je umrl. Tudi podatkov o Temlinovem delovanju je malo, a kljub temu se je pomembno zapisal v prekmursko (slovensko) zgodovino, saj je avtor prvega prekmurskega slovstvenega spomenika. Gre namreč za prevod Luthrovega Malega katekizma, ki naj bi ga Temlin prevedel na pobudo nemških pietistov, ki so tudi sicer skrbeli za prevode in tisk protestantskih knjig za Slovane in Madžare. Temlin se je sicer le deloma držal izvirnika, saj mu je za predlogo služil madžarski prevod Luthrovega dela z naslovom Györi Katechismus iz leta 1709. Vsekakor pa velja za začetnika prekmurske književnosti, saj je z omenjenim delom oziroma prevodom dal prekmurskemu narečju slovstveno obliko in značaj ter spodbudno vplival na vse sledeče prekmurske pisce kot tudi na narodnostno, jezikovno, kulturno, versko podobo pokrajine ob Muri.

Dela: 
Mali katechismus...krátki návuk vöre kerschánszke... po D. Luther Martonni... na szlovenszki jezik preloseni. Halle, 1715 (faksimile 1986).


Literatura
Rupel, M. (1956). Prva prekmurska knjiga – Temlinov Mali Katekizem 1715. Razprave, 2. Ljubljana: SAZU, 105-114.
Novak, V. (1976): Izbor prekmurskega slovstva (str. 41 ̶ 44). Ljubljana: Zadruga katoliških duhovnikov.
Novak V. (1980). Temlin Franc. Slovenski biografski leksikon, (str. 51-52). Ljubljana: SAZU.
Luther, M. (1986). Mali katechismus. Murska Sobota: Pomurska založba.
Vugrinec, J.(1988). Franc Temlin - prvi prekmurski prevajalec. V Jerman F. [et al.], Prevajalci Pomurja in Porabja (str. 11-13). V Ljubljani: Društvo slovenskih književnih prevajalcev.
Hajdinjak, M. (2018, 27. september). Mali človek velikega pomena. Pen, 70(9), str. 6.

Elektronski vir:
Kuzmič, F. Bibliografija Franca Temlina. Pridobljeno 30. 09. 2015 s spletne strani http://www.pomurski-muzej.si/izobrazevanje/gradiva-pomurja/bibliografije/osebne-bibliografije/temlinPrispeval/-a: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 28.9.2018, Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5