Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
NOVAK Ludvik Foto: Neznan
Galerija slik
NOVAKLudvik
evangeličanski duhovnik
senior

Rojen: 
6. junij 1930, Černelavci
Umrl:  21. januar 1997, Maribor


Občina: 


Po končani gimnaziji v Murski Soboti leta 1951 ga je pot vodila na katoliško fakulteto v Ljubljano, saj ni dobil dovoljenja za študij evangeličanske teologije v tujini. Zaradi služenja vojaškega roka je študij prekinil, nato pa ga nadaljeval na evangeličanskih teoloških fakultetah v Göttingenu, Erlangenu in na Dunaju, kjer je leta 1958 diplomiral. Istega leta je bil tudi ordiniran, duhovniški izpit pa je opravil naslednje leto. Od leta 1958 do 1977 je deloval kot duhovnik slovensko-madžarske verske občine na Hodošu, nato pa do leta 1997 kot duhovnik verske občine v Murski Soboti. Leta 1971 je postal senior Evangeličanske cerkve v Sloveniji in to službo opravljal do leta 1995. Leta 1982 mu je bil na evangeličanski teološki fakulteti na Dunaju podeljen akademski naslov »Magister theologiae«.
Leta 1969 je izdal molitvenik v prekmurskem knjižnem jeziku, poleg tega je v periodičnem tisku vseskozi objavljal prispevke informativne in teološko-pastoralne vsebine. Med leti 1972 in 1995 je urejal tudi Evangeličanski koledar. Prizadeval pa si je še za materialni napredek cerkvenih občin, saj je bil v času njegovega službovanja med drugim pozidan novi farni dom na Hodošu, v Murski Soboti pa preurejeno župnišče. Pokopan je v Veščici pri Murski Soboti.


Dela:
Na poti življenja: molitvi
. Lendava: Evangeličanska cerkev v SRS, 1969.


Literatura
Smej, J. (1971). V Sloveniji žive evangeličani. V edinosti: ekumenski zbornik (str. 10 - 28). Ljubljana in Maribor: Slovenski ekumenski svet.
Senior Novak – 50 letnik (1980). Evangeličanski list: mesečnik Evangeličanske cerkve, 9 (7), 5.
Kerčmar, V. (1995). Evangeličanska Cerkev na Slovenskem (str. 244 - 246). Murska Sobota: Evangeličanska Cerkev v Sloveniji.
Jošar, L. (1997). In memoriam mag. Ludvik Novak (1930 - 1997). Evangeličanski list: mesečnik Evangeličanske cerkve, 26 (1), 9.
Hari, T. (2000). Zgodovina evangeličanske cerkve v Murski Soboti. Murska Sobota: Evangeličanska cerkvena občina.
Novak, Ludvik. V T. Stanonik in L. Brenk (Ur., 2008). OSEBNOSTI: veliki slovenski biografski leksikon (str. 759). Ljubljana: Mladinska knjiga.

Podatke je dopolnil tudi sin seniorja Ludvika Novaka, mag. Leon Novak, duhovnik Evangeličanske cerkvene občine Murska Sobota.

Prispeval/-a: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 24.4.2015, Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5