Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
BARBER Irena Foto: Neznan
Galerija slik
BARBERIrena
novinarka
pisateljica

Rojena: 
9. februar 1939, Verica
Umrla:  1. maj 2006, Szombathely, Madžarska


Občina: 


Po osnovni šoli v domačem kraju je šolanje nadaljevala v Győru, vendar ga je morala zaradi revolucije prekiniti, tako da je srednjo šolo končala v Szombathelyju leta 1956. Zatem se je zaposlila kot referentka na občini Gornji Senik, čez štiri leta pa kot sekretarka izvršnega sveta občine na Dolnjem Seniku, na področju družbene problematike. Tam je ostala več kot trideset let in v tem času (1967) v Szombathelyju doštudirala še na visoki šoli. Vse življenje si je vneto prizadevala, da bi se življenjske razmere njenih sovaščanov Porabcev izboljšale. Leta 1990 je bila izvoljena za prvo sekretarko krovne narodnostne organizacije Zveze Slovencev na Madžarskem. Poleg tega je v domači slovenski besedi veliko pisala v manjšinska glasila, do leta 1990 v Narodne novine, nato v Porabje, glasilo Slovencev na Madžarskem, v letni zbornik Slovenski koledar, svoje izkušnje o porabskih ljudeh pa je začela tudi zapisovati. Prav tako je avtorica več člankov, črtic, novel in krajših gledaliških del, ki so bila uspešno uprizarjana po Porabju in Prekmurju. Bila je tudi pevka in dolgoletna predsednica mešanega pevskega zbora Avgust Pavel z Gornjega Senika, mentorica in režiserka amaterske gledališke skupine, pisateljica, humoristka in kasneje še predsednica Društva upokojencev v Porabju ter novinarka na porabskem radiu.
Kot zavedna porabska Slovenka je vse življenje nosila v sebi trdno, globoko in čisto zavest slovenstva. Pripomogla je k ohranjanju slovenskega narečja med Slovenci v Porabju in nasploh k ohranjanju njihove kulture.

Dela:
Živlenje je kratko: pripovesti pa zgodbe
. Monošter: Zveza Slovencev na Madžarskem: Državna slovenska manjšinska samouprava, 1998.
Trnova paut: pripovesti pa zgodbe. Monošter: Zveza Slovencev na Madžarskem, 1993.


Literatura
Fodor, K. (2006). Poštöjvana pa priznana Porabska Slovenka. Slovenski koledar, 74 - 86. 
Kosednar, C. (2006, 2. februar). Življenje je kratko in trnova je pot: Irena Barber - ljudska pisateljica iz Porabja. Vestnik, 58 (5), str. 11.
Ternar, J. (2006, 18. maj). Irena Barber (1939 - 2006). Vestnik, 58 (20), str. 11.
Irena Barber (2007). V J. Pšajd (Ur.), Če klonkaš, sa ti opre: življenjske zgodbe iz Porabja (str. 162 - 188). Murska Sobota: Pokrajinski muzej.
Elektronski vir:
Irena Barber in porabski 8. (9.) februar. Pridobljeno 4. 12. 2014 s spletne strani: http://ramalak.blog.siol.net/2007/02/09/irena-barber-in-porabski-89februar/Prispeval/-a: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 19.12.2014, Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5