Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
BAŠA Ivan Foto: Neznan
Galerija slik
BAŠAIvan
duhovnik
nabožni pisec

Rojen: 
11. april 1875, Beltinci
Umrl:  13. februar 1931, Bogojina


Občina: 


Osnovno šolo je obiskoval v rojstnem kraju in v Lendavi, gimnazijo pa na Madžarskem, nižjo v Kőszegu, višjo pa v Szombathelyju. Zatem je stopil v tamkajšnje bogoslovje. V duhovnika je bil posvečen leta 1898, nato pa nastavljen za kaplana v kraju Sveti Martin ob Rabi na Gradiščanskem. Med leti 1898 in 1902 je kaplanoval pri Svetem Juriju v Prekmurju, od 1902 do 1905 pa ponovno na Gradiščanskem, v Rohoncu. Leta 1905 je bil imenovan za župnika v Novi Gori, tri leta zatem pa je zaprosil za, tedaj izpraznjeno, mesto župnika v Bogojini. Tam je nato ostal do svoje smrti. Kmalu po prihodu v Bogojino je začel z župljani graditi novo cerkev po načrtu znanega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika, za kar mu pripisujejo izredne zasluge. Poleg tega je sodeloval pri ustanavljanju Kalendarja Srca Jezušovoga, Marijinega lista in Novin. Marijin list je nekaj časa tudi urejal. Sicer pa je vanj prispeval največ člankov. Leta 1928 je bil imenovan še za škofijskega duhovnega svetovalca za svojo cerkev, naslednje leto pa za upravitelja lendavske dekanije. Baši zasluge pripisujejo tako za skrb pri vzgoji duhovniških poklicev in katoliškega izobraženstva kot tudi za učno-vzgojno in narodnostno poslanstvo. Zelo pomembno delo za prekmursko pokrajino je namreč opravil s prevodom oziroma priredbo Katolicsanszkega katekizmusa za solare III. ̶ V. razreda, saj je bila ta knjiga kar nekaj desetletij skoraj edini učbenik v prekmurskih šolah v domačem jeziku.


Prevod:
Katolicsanszki katekizmus za solare III. – V. razreda. Budapest: 1909, 1913 (2. izd.), 1926 (3. izd.), 1943 (4. izd.)Literatura
Smej, J. (1976). Bogojanski župniki in njihove kronike (tipkopis). Maribor.
Škafar, I. (1980). Župnija Gospodovega vnebohoda v Bogojini. Stopinje, 9, 36–46.
Smej, J. (1992). Psalmi vaškega župnika. Celje: Mohorjeva družba.
Vugrinec, J. (1995). Ivana Baše življenje in delo=Leben und Wirken des Pfarrers Ivan Baša. V R. Hajszan (Ur.), Pannonisches Jahrbuch=Panonski ljetopis=Panonski letopis =Pannon Évkönyv (str. 73 ̶ 76). Güttenbach: Pannonisches Institut = Pinkovac: Panonski institut; Wien: Literas.
Vugrinec, J. (1995). Ivan Baša: (ob 120-letnici rojstva). Porabje: časopis Zveze Slovencev na Madžarskem, 5 (20), 3.

Elektronski vir:
www.pomurski-muzej.si/izobrazevanje/gradiva-pomurja/bibliografije/osebne-bibliografije/basa-ivan-bibliografija Pridobljeno: 17. 11. 2014Prispeval/-a: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 27.2.2015, Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5