Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PINTARIČ Branko Foto: jpp
Galerija slik
PINTARIČBranko
igralec
pesnik
režiser

Rojen: 
30. marec 1967, Murska Sobota
Umrl:  ,


Občina: 
Rogašovci

Osnovno šolo je obiskoval v Rogašovcih, gimnazijo (pedagoško družboslovno-jezikovno smer) pa v Murski Soboti. Pesmi je začel objavljati že v srednji šoli, v srednješolskem glasilu Nova pota, in lokalnem časopisu Vestnik. V tem času je sodeloval na več mladinskih pesniških festivalih. Njegova prva pesem v knjigi je bila objavljena leta 1988 v skupinski pesniški zbirki Imenik članstva. Leta 2000 je nastopil v zbirki Korina naših temnih sanj skupaj z Edvardom Mihaličem, Slavkom Fickom in Jožefom Hajdinjakom. Leta 2012 pa je izdal prvo samostojno pesniško zbirko Temni smeh/kmični smej. Izbor njegovih pesmi je bil objavljen v antologiji prekmurskih pesnikov Mostovi/Hidak, ki jo je za madžarski kulturni prostor pripravila Judit Csuka Zagorec. Na podlagi ljudskega izročila je napisal pravljico Kako so šli drvarit/Kak so šli v lejs trejbit. Predelana je bila tudi v lutkovno predstavo.
Pesmi in prozo piše tako v knjižni slovenščini kot v prekmurščini, kar je ena izmed značilnosti njegovega opusa. Druga opazna značilnost je socialna motivika, katere zgled mu je pesnik Srečko Kosovel. Socialna vprašanja vpleta tudi med ljubezenske in življenjsko-refleksivne motive.
Z gledališčem se je prav tako začel ukvarjati že v srednji šoli. Najprej je sodeloval v srednješolski gledališki skupini pod vodstvom prof. Cvetke Jošar, nato pa v gledaliških skupinah Zveze kulturnih organizacij Murska Sobota (KUD Štefan Kovač, s katerim sodeluje še danes). Je ljubiteljski gledališki igralec, režiser in scenarist. Osnove gledališke režije, dramaturgije, scenografije in kostumografije si je pridobil v šoli za režiserje in mentorje gledaliških skupin, ki jo je v sezoni 2009/10 organiziral Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Vodil je gledališko skupino Prometej na Cankovi in z njo dosegal odmevne rezultate.
Pomembno je njegovo delovanje med porabskimi Slovenci. Bil je režiser gledališke skupine Veseli pajdaši iz Števanovec, s katero je prav tako dosegal vidne uspehe in prispeval k ohranjanju in razvijanju slovenskega jezika in kulture v Porabju.
Za svoje delo je prejel že več priznanj, med njimi leta 2005 Zahvalno listino Občine Cankova. Nagrajevani so bili tudi igralci, ki so odigrali vloge v njegovih gledaliških delih.

Samostojne knjižne izdaje:
Poezija
:
Temni smeh / Kmični smej. Murska Sobota: Franc-Franc, 2012.

Proza:

Kako so šli drvarit/Kak so šli v lejs trejbit. Murska Sobota: Franc-Franc, 2007.

Sodelovanje v skupinskih pesniških zbirkah in antologijah:
Imenik članstva. Murska Sobota: Književna mladina Murska Sobota, 1988.
Korina naših temnih sanj (str. 25-44). Murska Sobota: Zveza kulturnih društev, 2000.
Mostovi/Hidak. Lendava: samozaložba, 2003.

Samostojne gledališke igre:
Chick Taun, 2007.
Bauta, 2008.
Bolnica, 2009.
Kopta Kofta, 2010.
Lutka, moje ogledalo, 2014 (v sodelovanju z društvom Paraplegikov Pomurja).
(Besedila vseh iger so last avtorja.)

Režija:
Robin Hovdon: Elizabeta je zagreta, 2009.
Laci Kovač: Što je oča?, 2009.
Laci Kovač: Dejmo na mordje, 2010.
Zora Hudales: Meteorit v kozarcu, 2010.
Laci Kovač: Na avtobusi, 2010.
Laci Kovač: Čas ka ma drüjgi ženo, 2011.
Laci Kovač: Ran z glažojne, 2012.

Sodelovanje pri produkciji dokumentarnih filmov:
Dr. Avgust Pavel. Murska Sobota: TV Idea, 2010.
Ludvik Vrečič. Murska Sobota: TV Idea, 2010.
Jožef Borovnjak. Murska Sobota: TV Idea, 2010.


Literatura
Elektronski vir:
www.wikipedia.org geslo Branko Pintarič
www.cobiss.si ključne besede Branko Pintarič
Podatke je prispeval avtor sam.
Prispeval/-a: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 17.11.2014, Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5