Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
RUŽIČ Ernest Foto: arhiv sikms
Galerija slik
RUŽIČErnest
novinar
pesnik
pisatelj
urednik

Rojen: 
4. april 1941, Peskovci
Umrl:  11. januar 2020, Murska Sobota


Občina: 
Murska Sobota

Rodil se je v Peskovcih na Goričkem. Po osnovni šoli v Adrijancih in Šalovcih je tri leta ostal na domači kmetiji. Po končani srednji kmetijski šoli je na mariborski Pedagoški akademiji študiral slovenski, srbohrvaški in makedonski jezik. Sedaj živi v Murski Soboti. Za svojo poklicno pot si je izbral novinarstvo in se z njim ukvarja od leta 1965, vseskozi na RTV Slovenija. Začel je kot dopisnik Radia Slovenija iz Pomurja, nato kot novinar v Uredništvu oddaj za Slovence po svetu. Njegovo področje dela so bili Slovenci na Madžarskem in avstrijskem Štajerskem. Leta 1988 so ga povabili k sodelovanju v radijski oddaji Sotočje, s podobnim konceptom, kot je bila TV oddaja Slovenci v zamejstvu. Tudi za to oddajo, ki se zdaj imenuje Sotočja, je pripravljal prispevke o Slovencih na Madžarskem in avstrijskem Štajerskem, pa tudi o Hrvatih na Gradiščanskem. Oddaja Sotočja je bila edini medij, ki je o štajerskih Slovencih stalno poročal na vseslovenski ravni. O položaju manjšin je tudi pisal: v Delu, tržaškem Primorskem dnevniku, Dnevniku, celovških Slovenskem vestniku in Našem tedniku; sodeloval je v oddaji Slovenski utrinki na madžarski televiziji, v različnih revijah, Rodni grudi, Prešernovem koledarju, Slovenskem koledarju, Porabskem koledarju, Naptárju; o porabskih in štajerskih Slovencih piše v Mojo Slovenijo, in seveda v časnik Porabje, ki izhaja v Monoštru za Slovence na Madžarskem.
Prvo pesniško zbirko Ljudje, človek, ljudje je izdal leta 1967 v samozaložbi. Naslednja pesniška zbirka Milijonta vsakdanjost je izšla leta 1976 pri Pomurski založbi. Vmes je objavljal v revijah Dialogi (bil tudi urednik) in Sodobnost ter radijskih oddajah, zlasti v Literarnem nokturnu na Radiu Slovenija in Radiu Maribor. Leta 1980 je pri Pomurski založbi z madžarskim književnikom Sándorjem Szúnyoghom izdal dvojezično pesniško zbirko z naslovom Naj - Leg. Leta 1991 je v Dialogih objavil cikel enajstih pesmi z naslovom Zeleno. Leta 1997 je pri založbi Franc - Franc v Murski Soboti izdal pesniško zbirko Delibab - Privid. Leta 1998 pri isti založbi izide prvi izmed treh romanov Érd – roman, tudi o ljudeh kockastih glav. Po oceni madžarske prevajalke Orsolye Gállos sestavljajo romana Érd in Vijolični dim ter zbirka Delibab - Privid pomembno madžarsko trilogijo.
Drugi, najboljše ocenjeni, roman Vijolični dim ali roman o treh letnih časih je izšel leta 2001 pri založbi Franc - Franc, istega leta pa tudi pesniški izbor s ciklom izvirnih, prvič objavljenih pesmi Razsanjani dan. Roman Pesem Črnih mlak je izšel leta 2006. Leta 2007 je ugledala luč sveta dvojezična slovensko - nemška pesniška zbirka Vtisnjenke - Ein-Prägungen. V celoti so v prevodu v gradiščansko hrvaški jezik izšle z naslovom Utisci leta 2009 v Panonskem letopisu. Že prej je v Panonskem letopisu izšlo več njegovih pesmi v slovenskem in nemškem jeziku. Sicer pa je pesmi in krajšo prozo objavljal še v zbornikih, ki so nekaj časa izhajali v okviru srečanja mladinskih pisateljev Oko besede, ter v prvi slovenski spletni literarni reviji Locutio. Več njegovih del je prevedenih in objavljenih v madžarskih revijah (Vasi Szemle in drugih) in antologijah. Leta 2012 je pri založbi Franc-Franc izšel še roman Predor pod Hortobágyem.  Od leta 1980 je član Društva slovenskih pisateljev. Leta 2011 je bil odlikovan z Redom za zasluge Republike Slovenije, nagrajen pa je bil tudi Madžarskem in sicer na Slovenski katedri Visoke učiteljske šole v Szombathelyju (danes Zahodna madžarska univerza – Univerzitetni center Savaria), kjer so mu podelili priznanje Franca Miklošiča za zgledno novinarsko in literarno sodelovanje. Je častni občan Občine Gornji Petrovci.

Dela:
Ljudje, človek, ljudje. (1967). Murska Sobota: samozaložba.
Milijonta vsakdanjost. (1976). Murska Sobota: Pomurska založba.
Naj = Leg. (1980). Murska Sobota: Pomurska založba.
Delibab. (1997). Murska Sobota: Franc-Franc.
Érd : roman, tudi o ljudeh kockastih glav. (1998). Murska Sobota: Franc-Franc.
Vijolični dim : roman o treh letnih časih. (2001). Murska Sobota : Franc-Franc.
Razsanjani dan : izbor in nove pesmi ob pesnikovi šestdesetletnici. (2001). Murska Sobota: Franc-Franc.
Pesem črnih mlak (2006). Murska Sobota: Franc-Franc.
Ein-Prägungen = Vtisnjenke : Eine Auswahl an Gedichten von Ernes Ružič in slowenischer und deutscher Sprache. (2007). Graz : Artikel-VII-Kulturverein für Steiermark-Pavelhaus ; Laafeld = Potrna : Pavelhaus = Pavlova hiša.
Portret : povest = Das Portrait : Erzählung. (2010) Graz: Artikel-VII-Kulturverein für Steiermark-Pavelhaus.
Predor pod Hortobágyem. (2012). Murska Sobota: Franc-Franc.
Anka in Kugyjev pogled: roman (2017) Maribor, Mariborska literarna družba.

Antologije:

Sozvočje : izbor pesmi slovenskih in madžarskih pesnikov Pomurja = Összhang : válogatás a muravidéki szlovén és magyar költők verseiből. (1989). Murska Sobota: Pomurska založba.
Glasovi province. (1999). Murska Sobota, ZKDS, str. 51
Dvakrat stesana krsta : pet sodobnih prekmurskih pesnikov. (2001). Murska Sobota: ZKD. Edicije revije Separatio.
Mostovi-Hidak : antologija prekmurskih pesnikov = a muravidéki költők antológiája. (2003). Lendava: samozaložba.


Literatura
Zlobec, M. (1977). Ernest, Ružič, Milijonta vsakdanjost. Sobodnost, 4, str. 426-427.
http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-809IY1UO/ Pridobljeno: 27. 6. 2012
Kozar, M. (1991, 28. jan.) 30 let poroča iz Porabja. Porabje, 9, 2, str. 3
Vincetič, M. (1999). Troje glasov, pa ne iz province. Vestnik, 51, 39, str. 11.
Gallos, Orsolya (2001). Ob Ružičevi »Madžarski trilogiji«. V E. Ružič, Razsanjani dan (str. 82 – 90). Murska Sobota: Franc-Franc.
Horvat, J. (2001). Iz Madžarske v Slovenijo. Sodobnost, 65, 9, str. 1184-1185
Kuhar, P. (2001). Sproščena erotičnost in prešuštniški avanturizem, človeški rob, stiska in beda. Mentor, 22, 4-5, str. 90-91.
Vincetič, M. (2002, 24. jan.). Predstavitev zbirke Ernesta Ružiča. Vestnik, str. 11
Kuhar, P. (2008). Knjiga z veliko ljubezni. Mentor, 29, 1-2, str. 101-102.
Petrovčič, A. (2009). Ernest Ružič: diplomsko delo. Ljubljana, Filozofska fakulteta, 52 str., 1 CD-ROM.

Elektronski viri:
http://sl.wikipedia.org/wiki/Ernest_Ružič Pridobljeno: 26. 6. 2012
Ernest Ružič – z odlikovanjem predsednika države. 1. 6. 2011. http://www.seniorji.info/Ernest_Ruzic_-_z_odlikovanjem_predsednika_drzave Pridobljeno: 26. 6. 2012
Locutio http://www.locutio.si/avtorji.php?ID=923 Pridobljeno: 26. 6. 2012


Prispeval/-a: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 13.1.2020, Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5