Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
CIPOT Juri Foto: Neznan
Galerija slik
CIPOTJuri
pisatelj
evangeličanski duhovnik

Rojen: 
6. april 1793, Černelavci
Umrl:  9. november 1834, Hodoš


Občina: 


Juri Cipot se je rodil očetu Miklošu Cipotu in materi Flori Pekitš. Družina se je kmalu po njegovem rojstvu preselila v Polano. Po šolanju na evangeličanskem liceju v Šopronu na Madžarskem ter študiju teologije je Juri bil posvečen za duhovnika. Kaplanoval je v Kermendinu na Madžarskem (madž. Körmend), zatem tudi v Legradu na Hrvaškem. V letih 1821–1834 je pastiroval in učiteljeval na Hodošu. Zaslužen je, da so 1823. leta na Hodošu pričeli graditi novo cerkev. Napisal je molitvenik Dühovni áldovi (Szombathely, 1829), ki je doživel več ponatisov in kateri se uporablja še danes. Na mestu dušnega pastirja na Hodošu ga je nasledil pisatelj in pesnik Janoš Kardoš.
Juri Cipot je bil oče pisatelja Rudija Cipota (1825–1901), ki je prav tako kot duhovnik služboval dolga leta v Puconcih.

Dühovni áldovi ali molitvene knige Krszcsenikom na szrdcza i düse opravo i obeszeljávanye vu tuzni 'zitka vöraj. Szpravlene po Czípott Gyürji Evangelicsánszke Hodoske Fare Dühovniki. (1829). V Sombathéli z Perger Ferentza píszkmi.

Literatura
http://sl.wikipedia.org/wiki/Juri_Cipot Pridobljeno: 3. 5. 2012
Flisar, J. (1925, 20. julij). Czipott Gyüri. V Prekmurja znameniti evang. moužje, Düševni list, str. 82–83.
Kerčmar, V. (1995). Cipot Jurij (Cipott Gyüri). V Evangeličanska cerkev na Slovenskem, Murska Sobota, str. 145.
Trstenjak, A. Juri Czipot. Slovenci na Ogrskem. Narodopisna in književna črtica, Ljubljana, NUK, rokopis, Ms 1449.
Franci J. (2006). Panonski književni portreti 1. Prekmurje in Porabje A-I. Murska Sobota, Franc Franc, str. 128–129.Prispeval/-a: Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 19.12.2014, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5