Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
LAINŠČEK Feri Foto: arhiv
Galerija slik
LAINŠČEKFeri
dramatik
pesnik
pisatelj
scenarist
scenarist
avtor filmskih predlog

Rojen: 
5. oktober 1959, Dolenci na Goričkem
Umrl:  ,


Občina: 
Murska Sobota

Po končani osnovni šoli, ki jo je obiskoval v domačem kraju, se je vpisal na soboško gimnazijo. Želel je študirati slikarstvo, vendar se je po neopravljenih sprejemnih izpitih vpisal na študij novinarstva. Kmalu se je tudi zaposlil v dnevno-informativnem programu Radia Ljubljana. V tem času je začel pisati svoj prvi roman Peronarji, ki je izšel 1982. leta. Živi in dela v Murski Soboti.
Od leta 1983 ima status samostojnega umetnika. S Francijem Justom sta ustanovila Podjetje za promocijo kulture Franc-Franc, ki se ukvarja predvsem z založniško dejavnostjo, poleg tega pa organizira tudi vsakoletno srečanje slovenskih mladinskih pesnikov in pisateljev Oko besede in festival narečne književnosti Dialekta.
Avtorjevo otroštvo je zaznamovano z življenjem v odročni prekmurski vasici, kjer se je s knjižno slovenščino prvič srečal šele v osnovnošolskih klopeh. Takrat se je zanj odprl svet pisane besede. Pred tem je namreč užival v pripovedovanju pravljic matere Tereze in očeta Štefana. Prav zaradi ljubezni do pripovedovanja je nastala zbirka pravljic Mislice (1999), za katero je leta 2000 dobil nagrado Večernica.
Na njegov odnos do sveta in drugačnosti so vsekakor vplivale tudi mladostniške izkušnje z Romi, ki so živeli v sosednji vasi, in s katerimi je tudi obiskoval osnovno šolo. Te izkušnje in bližina romske populacije se kaže v njegovih delih Namesto koga roža cveti (1991) in Nedotakljivi, mit o Ciganih (2007). Po obeh delih je posnet tudi film.
Sam pravi, da se je z umetnostjo pisanja srečal že v osnovni šoli, ko je napisal prvo pesmico. Leta 1981 je v sodelovanju s pomurskima avtorjema Milanom Vincetičem in Valerijo Pergar izdal pesniško zbirko Kot slutnja radovedno, kasneje skupaj z Milanom Vincetičem še zbirko novel Za svetlimi obzorji (1988) in Srebrni breg (1995).
Dela za otroke, najsi bodo to otroške pesmice (Cicibanija, 1987), kratke zgodbice ali celo mladinski romani so prežeti z iskrivostjo, preprostostjo in notranjo lepoto, ki mlade bralce vedno znova očara. Kot dramatik je svojo prvo predvajanje doživel leta 1984 z radijsko igro Deklica Ferdinanda.
V ustvarjalni opus sodijo tudi številna besedila za slovenske glasbene ustvarjalce: Ota Pestnerja (Mary Ann), Mio Žnidarič, Regino, Zapeljivke, Halgato band, Langa in mnoge druge. Ravno pri besedilih za pesmi je pri avtorju začela intenzivno pronicati na svetlo prekmurščina - govorica njegovega otroštva. Zbrane so izšle v pesniški zbirki Nikdar ne boš znala : moje prekmurske verzuške pa kejpi (2007).
Njegova dela so prevajana v številne svetovne jezike: nemščino, angleščino, slovaščino, češčino, makedonščino, hrvaščino, srbščino, italijanščino, madžarščino, danščino, francoščino. Bibliografija obsega čez 100 samostojnih monografskih izdaj, nastaja že tudi 6. celovečerni film po romaneskni predlogi Nedotakljivi.
Ob avtorjevem življenjskem jubileju je založba Franc-Franc izdala poglobljeno analizo ustvarjanja – študijo o dramah, romanih, poeziji, mladinski književnosti, narečnem opusu, radijskih igrah in filmskih adaptacijah. V knjigi Po ravnici navzgor so dodane še bibliografija, radiografija in filmografija.

Avtorjev opus je na spletni strani: www.ferilainscek.si Pridobljeno 23. 5. 2012.

Nagrade in priznanja:
1986 Kajuhova nagrada za roman Raza
1992 nagrada kresnik za roman Namesto koga roža cveti
1993 nagrada sklada Vladimir Slejko za roman Astralni niz
1995 nagrada Prešernovega sklada za roman Ki jo je megla prinesla
2000 nagrada večernica za zbirko pravljic Mislice
2000 prva nagrada Centra za dramsko umetnost v Zagrebu za scenarij celovečernega igranega filma Črni klovn
2007 nagrada kresnik za roman Muriša
2008 nagrada vesna za scenarij TV filma Hit poletja
2008 uvrstitev med 10 finalistov za Europe Book Prize z romanom Nedotakljivi
2005, 2007, 2008 prve nagrade za besedila na Festivalu narečnih popevk.

Literatura
http://sl.wikipedia.org/wiki/Feri_Lainšček Pridobljeno 23. 5. 2012.
http://www.ferilainscek.si Pridobljeno 23. 5. 2012.
http://www.cobiss.si
Po ravnici navzgor (2010). Murska Sobota: Franc-Franc.

Podatke je posredoval tudi sam avtor.Prispeval/-a: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 23.10.2018, Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5