Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
JUST Franci Foto: arhiv
Galerija slik
JUSTFranci
urednik
publicist
literarni zgodovinar

Rojen: 
6. januar 1959, Podgrad pri Gornji Radgoni
Umrl:  ,


Občina: 
Murska Sobota

Po končani osnovni šoli in gimnaziji se je vpisal na študij slovenskega jezika in primerjalne književnosti z literarno teorijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani in diplomiral s temo Pomurski pesniki 1920-1940. Živi v Murski Soboti, kjer je tudi zaposlen kot profesor slovenščine na Srednji poklicni in tehniški šoli. Ukvarja se s publicistiko in literarnozgodovinskimi raziskavami, v založbi Franc-Franc, ki sta jo ustanovila s pisateljem Ferijem Lainščkom, pa ureja več knjižnih zbirk in sodeluje pri organizaciji tradicionalnih literarnih festivalov – Srečanja slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede in festivala narečne književnosti Dialekta. Franci Just je član upravnega odbora Slavističnega društva Prekmurja, Prlekije in Porabja, pri katerem je leta 1991, ob 100. obletnici smrti primerjalnega slovanskega jezikoslovca Franca Miklošiča, v sodelovanju z Martino Orožen, Cilko Jakelj in Matijem Žižkom izdal Miklošičevo zlaganko in Miklošičevo mapo – pomožno gradivo za slovenski jezik v srednjih šolah.
Delo, Dialogi, Mentor, Večer in Vestnik so časopisi in revije, v katerih je v 80. in 90. letih predstavljal in razčlenjeval aktualno pomursko literarno sceno. V Vestnikovi rubriki Za zeleni jezik se je v letih 1992-1996 s 100 zapisi posvetil vprašanjem jezikovne kulture in javne rabe slovenščine.
V sodelovanju z Zvezo kulturnih organizacij v Murski Soboti je uredil več monografskih in periodičnih publikacij in vanje prispeval številne spremne besede. S svojim delom je tudi spodbujal in usmerjal mlade avtorje. Bil je urednik kulturološke revije Separatio, uredil je zbornik 100 let Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota.
Od 80. let prejšnjega stoletja se posveča literarnozgodovinskemu raziskovanju literarnih pojavov in osebnosti v slovenskem panonskem prostoru. Svoje izsledke objavlja v strokovni periodiki in znanstvenih zbornikih, sintetično pa jih je predstavil v monografskih knjigah Med verzuško in pesmijo – Poezija Prekmurja v prvi polovici 20. stoletja (2000), Besede iz Porabja, besede za Porabje (2003), Panonski književni portreti 1 (2006). Je tudi dober poznavalec književnosti in kulture slovenske narodne skupnosti v Porabju na Madžarskem in je poleg porabskega slovstvenega pregleda pripravil tudi kulturno-turistični vodnik po Porabju. Za dosežke v literarnozgodovinskem raziskovanju in publicistiki je leta 2005 prejel nagrado Slovenskega slavističnega društva. Je eden najpomembnejših sodobnih glasnikov in raziskovalcev književnosti slovenskega panonskega prostora.

Miklošičeva zlaganka. (1991). Murska Sobota: Slavistično društvo Pomurja. Miklošičeva mapa. (1991). Murska Sobota: Slavistično društvo Pomurja.
Med verzuško in pesmijo: poezija Prekmurja v prvi polovici 20. stoletja. (2000). Murska Sobota: Franc-Franc.
Sto let Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota: zbornik prispevkov ob 100-letnici šole. (2001). Murska Sobota: Srednja poklicna in tehniška šola. Slovensko Porabje (soavtor). (2001). Murska Sobota: Franc-Franc.
Reka Mura (soavtor): 2. dopolnjena izdaja. (2003). Murska Sobota: Franc-Franc.
Besede iz Porabja, besede za Porabje: pregled slovstva pri porabskih Slovencih. (2003). Murska Sobota: Franc-Franc.
Panonski književni portreti 1: Prekmurje in Porabje A-I. (2006). Murska Sobota: Franc-Franc.
Porabje: vodnik. (2009). Murska Sobota: Franc-Franc.Literatura
 http://sl.wikipedia.org/wiki/Franci_Just Pridobljeno: 23. 5. 2012
http://www.cobiss.si

Podatke je posredoval tudi sam avtor.Prispeval/-a: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 23.10.2018, Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5