Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KARDINAR Marika Foto: Neznan
Galerija slik
KARDINARMarika
kegljavka

Rojena: 
26. avgust 1953, Dobrovnik
Umrla:  ,


Občina: 
Dobrovnik/Dobronak

V šolskih letih se je navduševala za rokomet in nogomet, ob prvem ogledu velikega kegljaškega turnirja pa se je navdušila za kegljanje. Njen talent so na sindikalnem tekmovanju kmalu opazili v Kegljaškem klubu Čarda iz Murske Sobote. Leta 1972 so jo povabili v svoje vrste. Tekmovala je za kegljaške klube Čarda, Radenska, Branik, Konstruktor in Miroteks (Celje), kjer tekmuje še danes. Od leta 1981 je članica slovenske ženske reprezentance.
Na Fakulteti za šport v Ljubljani si je pridobila naziv trener kegljanja. Od leta 1995 poskusno uvaja šolo kegljanja. Sedaj živi in dela v Dobrovniku.

Športni uspehi:
Osvojila je 40 medalj na velikih tekmovanjih:
- na 15 svetovnih prvenstvih je osvojila 15 medalj, od tega 8 zlatih (tri posamezno in 5 ekipno), tri srebrne (ekipno) in štiri bronaste (dve posamezno in dve v dvojicah);
- na 15 klubskih svetovnih prvenstvih je prejela 15 medalj (8 zlatih, 3 srebrne in 2 bronasti);
- na 6 tekmovanjih za svetovni pokal državnih prvakinj je osvojila 5 medalj (4 srebrne in 1 bronasto);
- na 5 tekmovanjih v Evro ligi je osvojila 2 zlati, 2 srebrni in eno bronasto medaljo;
- postavila je tri svetovne rekorde (dva posamezno in enega ekipno);
- bila je 30-krat državna prvakinja (14-krat ekipno, 9-krat posamično in 7-krat v dvojicah).

Za svoje vrhunske dosežke je prejela Bloudkovo nagrado, plaketo in priznanje. Leta 1992 je bila izbrana za športnico Slovenije in Slovenko leta, 9-krat zapored je bila kegljavka Slovenije, kegljavka 50-letja Slovenije, devetkrat športnica Pomurja, večkrat športnica Celja, Maribora, Lendave in Dobrovnika. Leta 2000 je bila razglašena za pomursko športnico stoletja.
Je častna članica Kegljaške zveze Slovenije.


Literatura
Krpič, M. (2011). Življenje jo je preizkušalo in nagrajevalo: Marika Kardinar, svetovna prvakinja v kegljanju. Naša žena, 71, (10), 22-24.
Maučec, F. (2003). Junaki kegljaškega športa: zgodovina pomurskega kegljanja: 1950-2002.
Ljubljana: Kegljaška zveza Slovenije.
Gomzi, Z. (2000, 18. maj). ''Chardonnay se že hladi'': pogovor s prvo damo slovenskega kegljaškega športa. Večer, 56, str. 20.
Zule, Ž. (1993, 7. januar). Športnica leta z druge plati: Najboljša slovenska športnica Marika Kardinar o stvareh izven kegljaških stez. Novi tednik NT&RC, 47, str. 13.
http://www2.arnes.si/~ostaritrgnm/dejavnosti/IP.../Intervju_Kardinar.htmPrispeval/-a: Andrej Pavlič, Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 29.12.2014, Andrej Pavlič, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5