Pomurci.siBiografski leksikon Pomurci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov pomurci@ms.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KARDOŠ Štefan Foto: Tihomir Pinter
Galerija slik
KARDOŠŠtefan
pesnik
pisatelj
urednik

Rojen: 
27. marec 1966, Murska Sobota
Umrl:  ,


Občina: 
Murska Sobota

Otroštvo je preživel v Križevcih v Prekmurju, kjer je tudi obiskoval prva dva razreda osnovne šole, ostalih šest pa v Gornjih Petrovcih. V Murski Soboti je končal Srednjo ekonomsko šolo, po kateri je bil poslan na obvezno služenje vojaškega roka v Valjevo. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je diplomiral iz slovenščine in sociologije kulture in se zaposlil kot profesor na Dvojezični srednji šoli v Lendavi, kjer poučuje slovenščino. Bil je predsednik Slavističnega društva Prekmurja in Prlekije. Kot urednik je sodeloval tudi pri založbi Franc-Franc. Je mentor dijakom na literarnem, gledališkem in filmskem področju. Živi in ustvarja v Murski Soboti.
Pesmi, prozo in strokovna besedila je objavljal v slovenskih literarnih in strokovnih revijah, kot so Mentor, Dialogi, Sodobnost, Slavistična revija in Lindua, ter na radiu.
Skupaj z Robertom Titanom je pripravil in izdal zbornik Stolpnica na brazdah (2002), v katerem je predstavil mlajše prevajalce in strokovnjake s področja humanistike v Prekmurju. Leta 2003 se je skupaj s soavtorjema Normo Bale in Robertom Titanom Felixem uvrstil med pet finalistov za nagrado kresnik, in sicer z romanom Sekstant. Za roman Rizling polka je leta 2008 prejel nagrado kresnik za najboljši slovenski roman. Leta 2011 se je z romanom Pobočje sončnega griča uvrstil med pet finalistov za isto nagrado. Naslednje leto je pri založbi Franc-Franc izšel krajši roman Zajčja sled/Zaveča slejd v slovenščini in porabščini. Prav tako leta 2012 je kot avtor besedila pesmi Nemreš biti kriva ti sodeloval pri projektu Murske balade in romance. Leta 2015 je izdal roman Veter in odmev, katerega del je tudi zvočni CD. Pri nastajanju CD-ja so sodelovali pevki Alja Petric in Tjaša Šimonka, kitarist Damjan Stanišić ter igralec Ludvik Bagari. Roman je bil leta 2016 uvrščen med pet finalistov za nagrado kresnik.
Za avtorja je značilno, da v svojih romanih motivno in tematsko predstavlja pokrajino, v kateri je odraščal in v kateri živi, saj ga spominja na Križevce in Soboto, nekaj pejsažev je onkraj Mure, pa tudi iz Lendave.
Leta 2019 je prejel priznanje Občine Lendava za svoje kulturno delovanje na tem območju.


Dela:
Stolpnica na brazdah
: predstavitev mlajših pomurskih ustvarjalcev, prevajalcev in umetnostnih ekspertov : zbornik (soavtor). Murska Sobota: ZKD, 2002.
Sekstant (soavtor). Murska Sobota: Franc-Franc in Litera, 2002.
Rizling polka. Maribor: Litera, 2007.
Pobočje sončnega griča. Maribor: Litera, 2010.
Potovanje v Ameriko. Ljubljana: Delo (Poletne zgodbe), 2011.
Zajčja sled/Zaveča slejd. Murska Sobota: Franc-Franc, 2012.
Veter in odmev. Murska Sobota: Franc-Franc, 2015.
Vse moje Amerike. Maribor: Litera, 2017.
Stric Geza gre v Zaturce/Geza bači dé v Zaturce. Murska Sobota: Argo; Monošter: Zveza Slovencev na Madžarskem, 2018.


Literatura
Bratož, I. (2017). Štefan Kardoš. V J. Volfand et al. (ur.), Portreti sodobne slovenske literature: 1991 - 2016 (str. 90). Celje: Fit media.
Gabor, J. (2019, 14. februar). Svoje znanje in navdušenje prenaša na mlade. Vestnik, 71, str. 16.

Štefan Kardoš. Pridobljeno 7. novembra 2016 s spletne strani: 
http://sl.wikipedia.org/wiki/Stefan_Kardoš
 

Štefan Kardoš: Rizling polka. Pridobljeno 7. novembra 2016 s spletne strani:
http://www.mladina.si/101094/kul-knjige--matej_bogataj/?utm_source=tednik%2F200803%2Fclanek%2Fkul-knjige--matej_bogataj%2F&utm_medium=web&utm_campaign=oldLink

http://www.cobiss.si
Podatke je posredoval tudi sam avtor.Prispeval/-a: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota
Zadnja sprememba: 4.3.2019, Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota

  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci gorenjci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5